10. novembar 2016.10. nov 2016.
DA LI JE SREMSKOMITROVAČKI MITROS-FLEISCHNjAREN DOO PREVARIO PROIZVOĐAČE SVINjA IZ MIŠARA I MALE VRANjSKE?

SPORAN DOGOVOR O PRODAJI TOVLjENIKA

Dragan Đurić iz Mišara i Živan Bošković iz Male Vranjske, tvrde da su se sa otkupljivačem svinja “Mitrosa“ iz Sremske Mitrovice u vlasništvu austrijske kompanije Fleischnjaren dogovorili i isporučili 70 svinja, po ceni za toplu polutku od 205 dinara za kilogram, a kupci im posle klanja nude 190. Otkupljivač ne želi da komentariše slučaj čiji će ishod verovatno biti na sudu
Dugogodišnji stočari Dragan Đurić sa Mišara i Živan Bošković iz Male Vranjske prodali su ukupno 70 tovljenika, sremskomitrovačkom “Mitrosu“, koji je od nedavno u vlasništvu austrijske kompanije Fleischnjaren. Na osnovu dogovora sa nabavljačem sirovina kompanije utvrđena je cena od 205 dinara za toplu polutku plus PDV.
Dogovorili smo se sa njihovim rukovodiocem depoa Vladom, sedmog novembra, da cena bude 205 dinara, za toplu polutku. Uz prateću dokumentaciju svinje smo transportovali na njihov depo dva dana posle, a njihova obaveza plaćanja bila je pet dana po klanju. Imamo informaciju da su sa klanjem kasnili iz tehničkih razloga, a kada se to konačno dogodilo nude nam cenu od 190 dinara, kaže Đurić, koji se nadao prihodu od oko 600.000 dinara, a posle neplaniranih okolnosti to je 15-20 odsto manje. Kako nisu ispoštovali dogovoreno, ovaj stočar ističe da su im nudili da hrane svinje u otkupljivačevom depou ili čak da ih vrate u svoje obore.
Praktično, otkupljivač sada želi po rečima naših sagovornika da retroaktivno smanji cenu, koja istina, kod njih varira i utvrđuje se svakog petka.
- Smatramo da svinje po ulasku u njihov depo više nisu naše, niti mi imamo bilo kakvu obavezu prema njima. Ne bismo ni da rešavamo njihove tehničke probleme, a osim svega toga dužni su da dogovoreno poštuju, dodaje Đurić koji je u ovom poslu, kako voli da kaže otkad zna za sebe i jednu turu od 30 tovljenika, nedavno je uspešno plasirao baš “Mitrosu“. Zbog novonastale situacije ne može mirno da spava i od nervoze je “zaradio“ bolest.
- Nadali smo se da će posle privatizacije u ovom kolektivu biti mnogo organizovanije i bolje. Sada smo prinuđeni da angažujemo advokata i pravdu potražimo na sudu, kaže Živan Bošković.
Iz principa, uvereni da nisu dovoljno zaštićeni od strane države, obratili su se za pomoć advokatu.
U Mitrosu-Fleischnjaren, iz sirovinskog sektora, ističu da nisu ovlašćeni za bilo kakve izjave za javnost, a naši pokušaji da o ovom slučaju razgovaramo sa direktorom Ramom Adrovićem, nisu urodili plodom ni posle više telefonskih poziva i obećanja da će se oglasiti. Poziv je otvoren.
Lj. Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa