10. novembar 2016.10. nov 2016.
Promocija knjige pesama u Krupnju

Milion sunčanih uzdisaja

Lepota svakog trenutka života. Lepota sunca koje nas svakim danom obasjava. Borba za smislom, očuvanjem prirode, povratak selu
U Biblioteci „Politika“ u Krupanju u četvrtak 10. novembra promovisana je knjiga pesama „Milion sunčanih uzdisaja“ autora Dobrivoja Milanovića iz Kostajnika. Ovo je njegova četvrta knjiga poezije u kojoj preovlađuju ljubavne pesme, kao i pesme posvećene zavičaju. Radi se o lirskim zapisima pesnika koji živi u skladu sa prirodom, u prirodi, posvećen očuvanju istinskih vrednosti u ovom pomalo haotičnom vremenu.
U samom naslovu pesnik naglašava lepotu svakog trenutka života, lepotu sunca koje nas svakim danom obasjava, kao i lepotu žene i uspomene koje ga vežu za nju, a koje su toliko jake da ih vreme ne može izbrisati. Svaki trenutak i svaki uzdah posvećen je njoj i nadi da će prošlost postati njegova sadašnjost i budućnost.
Prema rečima Dragana Markovića pesnika iz Kostajnika: „Dobrivoj je pesnik-stihija, više vodi računa o tome šta će da kaže nego kako će da kaže. Ne mora biti sve stilski savršeno, već je naglasak na tome da izrazi svoju autentičnu misao u stanju nadahnuća. Poezija je na neki način njegov doprinos toj borbi za smislom, očuvanjem prirode, povratku selu. Pesme su jednostavne, on ne pokušava da preterano filozofira već teži da bude jasan i dopstupan široj čitalačkoj publici. U njegovoj poeziji nema bespotrebne hermetičnosti, karakteriše je metaforičnost. Verovatno iz razloga što su njegove prve dve zbirke pesama bile haiku poezija koju karakteriše upravo jednostavnost, sažetost. Može se reći da je ovo nastavak te poetike.“
Dobrivoj Milanović je rođen 1954. godine u Kostajniku kod Krupnja i poezijom se bavi od rane mladosti. Do sada je objavio tri zbirke poezije: „Biserna školjka“ (haiku), „Vaza na stolu“ (haiku) i „Dok nada u naručju spava“. Zastupljen je u više zbornika i antologija.
D. Žugić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa