10. novembar 2016.10. nov 2016.
Otvorena druga samostalna izložba Gordane Manojlović u galeriji Udruženja „Krug 10“

Lutanja

Čvrsta kompozicija, gotovo apstraktnh slika, koloristički bogatih, snažnih i jakih, prošlog petka, odvela je posetioce u svet pejzaža za koje je i sama autorka rekla da ih iznad svega obožava
Po struci ekonomista, po opredeljenju slikar, Gordana Manojlović iz Šapca, proteklog petka pokazala je da se više nego odlično snalazi sa uljem na platnu i akrilom. Njenih dvadeset osam radova, u pomenutoj tehnici, ulepšalo je zidove galerije Uruženja umetnika „Krug 10“, uvodeći sve prisutne u svet pejzaža. Simbolično nazvana „Lutanja“, druga samostalna izložba ove autorke, iznedrila je čvrstu kompoziciju, gotovo apstraktnh slika, koloristički bogatih, snažnih i jakih, kako je istakla i prof. Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti.
- Naziv izložbe proistekao je, kako Goca kaže, iz njenog mišljenja da se još uvek traži. Mislim da se ona već duboko našla u umetnosti likovnog stvaralaštva, a mi smo ti koji lutamo kroz ove njene predivne pejzaže, pronalazeći ponovo sebe i svoju vezu sa prirodom. Goca radi u tehnici ulje na platnu i akril i kao jedan ekonomista vrlo razložno gradi svoje slike. Početkom devetnaestog veka pojavio se pravac neoklasicizam i teoretičar Vikelman koji je rekao: „Dajte mi dobar crtež“. Čini mi se da su ga mnogi slikari bukvalno shvatili verujući da ako imate dobar crtež ne morate staviti boju. Gledajući Gocine slike mislim da je on u stvari rekao da boja, kao osnovni element slikanja, dostiže svoj puni entitet tek pored dobrog crteža. I to je ono što mi na ovim delima vidimo ““ jednu dobru, čvrstu kompoziciju, jednu gotovu apstraktnu sliku, toliko koloristički bogatu, snažnu i jaku, da jedino što zaista možemo to je da lutamo po pejzažima ““ rekla je prof. Trifunović.
Zahvalivši se svome Uduženju „Krug 10“, kao i Miodragu Gašiću Galu i Branku Bursaću, za postavku izložbe autorka je dodala da su suvišne reči, jer slike govore o njoj.
- Želela sam da napravim ovu izložbu „Lutanja“ sa akrilom i uljanim bojama iz jednog razloga da vidim da li nešto vredim i u tom domenu ili je enkaustika ta koja preovladava moju protivnost. Ljudi će reći svoj sud o tome. Ja ću i dalje da radim zato što to volim. Nekome će se i dopasti. Slike govore o meni, mom senzibilitetu, ljubavi prema boji, prema pejzažima koje stvarno obožavam ““ dodala je Gordana Manojlović.
Uvod u prijatno veče ispunjeno umetnošću napravila je Gordanina unuka Anja Manojlović, učenica četvrtog razreda OŠ „Janko Veselinović“.
- Dobrodošli na slikarsku izložbu moje bake Gordane Manojlović. Od rođenja okružena sam slikama i umetničkim delima u kojima uživam. Trudim se da se i moji drugari zainteresuju za umetnost na lep i pravi način. Zahvalila bih se mojoj baki i „Krugu 10“ što su mi ukazali čast da najavim ovu izložbu.
O posebnosti ne samo izložbe, već i autorke, govori činjenica da do sada nijedan rad nije prodala. Ono što s ljubavlju radi isto tako s ljubavlju poklanja, a kako sama kaže, ostavlja i u nasledstvo svojoj deci.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa