10. novembar 2016.10. nov 2016.
Branko Mićanović, posle mnogo poslova, zaustavio se na frizerskom

Prvo podšišao dedu

Vratio se mladalačkoj ljubavi. Narodni čovek. Cene njegovih berberskih usluga, privlače mušterije ali ekonomisanje svode na minimalac. Školski sistem zaslužuje reformu
Od malih nogu je želeo da bude berberin, bez obzira što se školovao i stekao diplomu mašinbravara. Sa ulepšavanjem drugih, koristeći se mašinicom za podšišavanje i brijačem, počeo je od dede i drugih bliskih članova porodice. Svidelo mu se pa je nastavio. Često besplatno.
Branko Mićalović iz Bogosavca, bez obzira na sva iskušenja vremena i raznih profesija, danas je veoma uspešan frizer u Šapcu. Sadašnja radnja u Masarikovoj ulici, broj 133 mu je druga po redu. Tu već šest godina pruža berberske usluge. Njegove najčešće mušterije su poljoprivrednici i radnici, srednjeg materijalnog stanja.
- Nije lako opstati u ovom poslu. To bi najpre morali da shvate u ovdašnjoj lokalnoj samoupravi i pomognu nam da preživimo, jer će i oni tako lakše živeti, kaže Branko. Za njega prijatelji i komšije kažu da je narodni čovek. Tako je i cene svojih berberskih usluga prilagodio najširim slojevima ljudi, koji danas, tvrdi teško preživljavaju. Sam je menjao poslove, dok se nije vratio staroj ljubavi.
- Najvažnije je kad nešto voliš, onda ti i nije teško. Ja sam od malena želeo da budem berberin. Voljan sam da mlade usmeravam ka ovom zanatu. Bar za sada, naša država nije uspela da stvori povoljan privredni ambijent za zanatlije. Reformu bi trebalo uraditi ciljno i od početka. Nužna je korenita promena našeg školskog sistema i zakonodavstva koji bi dobio potvrdu u praksi, što je po mom mišljenju i najbitnije, dodaje naš sagovornik, naglašavajući da postojeći sistem nedovoljno stimuliše zanatlije. Tako imamo pojavu da nam mladi i obrazovani ljudi odlaze u beli svet u potrazi za stabilnijom i realnijom zaradom.
- Nije dovoljna samo stimulacija u startu, prvih godinu dana, već ukupno stabilnije i kvalitetnije ekonomisanje. Tako bi i državni budžet bio puniji, ukupna ekonomija produktivnija, kao i životni standard građana. Nije dobro da minimalac i ispod toga prihvatamo kao uspeh za duži period, savetuje on, zaključujući da je poenta cele priče opstanak privrednika i normalan, bezbrižniji život građana.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa