10. novembar 2016.10. nov 2016.
OŠ „NATA JELIČIĆ“:

Reagovanje na tekst “Vršnjačko nasilje sve prisutnije“

Povodom događaja od 8. 11. 2016. godine koji su se desili u OŠ „Nata Jeličić“ u Šapcu, škola želi da izda sledeće saopštenje za javnost:
Dana 8. 11. 2016. u dvorištu škole pre početka časova, došlo je do verbalnog, a zatim i fizičkog konflikta između dva učenika trećeg razreda: Uroša Bogićevića i Denisa Markovića. Uzrok svađe bila je igra sličicama. Posle nekoliko razmenjenih psovki, Denis Marković je udario Uroša Bogićevića u predelu nosa. Nakon toga Uroš Bogićević se obratio dežurnoj učiteljici Mirjani Arsenović sa tvrdnjom da ga je Denis Marković iz drugog odeljenja udario. Učiteljica ga je umirila, i kako na učeniku nisu bile vidljive nikakve povrede, uputila ga je da se obrati svojoj učiteljici. Stručni saradnici su odmah pozvali učitelje oba učenika. Dušan Novaković, učitelj Denisa Markovića izjavio je da mu je Denis već prijavio da je udario Uroša jer ga je ovaj gurnuo i opsovao. Hteo je da mu udari šamar, ali ga je zakačio po nosu i obrazu. Učitelj je telefonom obavestio Denisovu majku o događaju i pozvao je da dođe sutradan u školu. Psihologu i pedagogu je Uroš rekao da su se “tapkali“ sličicama i pošto je mislio da će Denis da mu uzme sličice, on ga je gurnuo, a ovaj ga je udario u nos.
Pošto je Uroševo odeljenje imalo prvi čas engleski jezik, psiholog je sa Urošem otišla u njegovu učionicu. Obavestila je nastavnicu engleskog Violetu Simić o događaju, s molbom da to prenese učiteljici Živki Begović koja ih preuzima sledećeg časa. Podsetila je da učiteljica treba odmah da obavesti roditelje. Nastavnica Violeta je to i učinila.
Tog dana, na drugom času, svi učenici trećeg razreda su zajedno imali predavanje koje je realizovala Služba hitne medicinske pomoći DZ Šabac na temu: „Saobraćajni traumatizam dece i njihova bezbednost u saobraćaju“. Prema tvrdnji učiteljice Živke Begović, Uroš je bio veseo kao i sva ostala deca i prijavljivao se da učestvuje u demonstraciji, što može da se dokumentuje fotografijom koju smo dobili od učesnika predavanja.
Sutradan je na zakazani razgovor sa roditeljima učenika Uroša Bogićevića došao i advokat kojeg su roditelji angažovali. Uz to, u školi su se pojavile novinarske i TV ekipe, koje su, takođe, roditelji Uroša Bogićevića pozvali, što je za školu bilo neprimereno, budući da to nije uobičajeno za ovakvu vrstu sastanaka.
Pre, za vreme i posle sastanka usledile su mnogobrojne uvredljive, neistinite i neprimerene izjave oca dečaka Uroša Bogićevića.
Sam način obraćanja i iznošenje neistina ruši ugled škole i autoritet obrazovnih institucija u celini. Prioritet naše škole je bezbednost i sigurnost učenika, a pri tom su ispoštovane i sve bezbednosne procedure kojima škola raspolaže.
Zaista je teško i zamisliti da bi u jednoj obrazovno-vaspitnoj instituciji nastavnici, učitelji, stručni saradnici i osoblje službe hitne pomoći potpuno nezainteresovano posmatrali pretučeno, uplašeno i krvavo dete u svom okruženju.
Teško nam pada što se ime naše škole pominje u ovako negativnom kontekstu, a svesni smo koliko truda i energije ulažemo u naš posao. Na odeljenjskom veću, nastavnici škole su izjavili da su veoma povređeni što se ime škole na ovakav način predstavlja u medijima.
Upravo zbog istine i svega dobrog, pozitivnog i kvalitetnog što naša škola pruža svojim učenicima, želimo da obavestimo medije i javnost da će škola „Nata Jeličić“, kao i do sada, i nadalje biti izvor kreativnosti, znanja i pozitivne energije.
S poštovanjem,
direktor i kolektiv škole “Nata Jeličić“

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa