17. novembar 2016.17. nov 2016.
KONFERENCIJA O PRIVREDNOJ AKTIVNOSTI I POVEĆANjU ZAPOSLENOSTI U ŠAPCU

BRŽI RAZVOJ U ODNOSU NA DRUGE SREDINE

Predstavnici Grada Šapca, u prisustvu članova Privrednog saveta, Komisije za praćenje investicija i NALED-a, prezentovali su prošlog četvrtka rezultate o poboljšanju privrednog ambijenta i povećanja zaposlenosti u gradu u proteklom periodu
Odnos grada prema domaćim i stranim investitorima, posebno tokom poslednje dve godine, doprineo je stvaranju dobrog poslovnog ambijenta u Šapcu, koji se ogleda i u smanjenju broja nezaposlenih tokom proteklih godinu dana za više od 1.200 osoba, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na stručnoj konferenciji koja je prošlog četvrtka održana u šabačkom Hotelu „Sloboda“. Na konferenciji je istaknuto da se Šabac, po svim parametrima, tokom poslednje dve godine brže razvija u odnosu na gradove slične veličine, a želja gradskih čelnika je da se takav trend, uz podršku privrednika, nastavi i u budućnosti.
- Ja sam ponosan na kvalitetnu komunikaciju sa privrednicima. Rezultat te komunikacije je rast privredne aktivnosti i povećanje broja zaposlenih. Broj novozaposlenih u šabačkim firmama i nekoliko stranih je 1.223. Rastu zaposlenih je prethodilo značajno ulaganje Grada u infrastrukturu i opremanje Industrijske zone, ali i stalna komunikacija sa domaćim i stranim privrednicima. Šabac je činjenično najbolje mesto za investiranje u Srbiji. To potvrđuje i podatak da razgovaramo sa 11 novih investitora koji bi trebalo da zaposle 1.900 ljudi. Reč je o firmama iz Nemačke, Italije, Francuske i Turske i šest domaćih privrednika, naveo je gradonačelnik Zelenović.
Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić, koji predsedava Komisijom za praćenje investicija, naglasio je opredeljenje Grada da deluje proaktivno.
- Trudimo se da na jednom mestu okupimo sve koji učestvuju u privrednoj aktivnosti, kako bi brzo i efikasno reagovali pa probleme i potrebe privrede. Naš cilj je da ljudi žive bolje, da privrednici posluju bolje i da grad Šabac napreduje, poručio je Pajić.
Podaci prezentovani na prošlonedeljnoj konferenciji su reprezentativni, a posebno je uočljivo to da je od 2013. godine broj zaposlenih u Šapcu u konstantnom porastu.
- Tokom prethodne dve godine, 26 privrednika se odlučilo za kupovinu parcela u Severozapadnoj radnoj zoni, a posebno nas raduje to što je šest fabrika trenutno u procesu izgradnje ili proširenja svojih proizvodnih pogona. Oni će taj posao završiti početkom naredne godine, kada će još 1.900 Šapčana dobiti priliku za zaposlenje. U šabačku Severozapadnu radnu zonu u proteklom periodu Grad je uložio skoro 30 miliona evra. Potencijale ovog prostora do sada je prepoznalo 56 privrednika koji su kupili parcele na ovoj lokaciji, pri čemu 22 privredna subjekta već uveliko rade. Lokalna samouprava aktivno radi na smanjenju nezaposlenosti, o čemu svedoče konkretni podaci. Broj zaposlenih na području grada Šapca u 2013. godini bio je oko 25.000, a danas je to skoro 32.000 osoba, naglasila je Violeta Šestić, saradnica za privredu u kabinetu gradonačelnika Šapca.
Gradska uprava će, zajedno sa Elektroprivredom, uložiti sredstva i u poboljšanje kapaciteta trafo-stanice na ovoj lokaciji.
- Grad će investirati u dogradnju postojeće trafo-stanice u Severozapadnoj radnoj zoni, za dodatnih 31,5 megavata. To nije u nadležnosti lokalne samouprave, ali je grad doneo ovu odluku rukovođen interesom da budući investitori nesmetano obavljaju svoju privrednu delatnost u Severozapadnoj radnoj zoni, dodala je Šestićeva.
U prethodnom periodu gradski čelnici su intezivirali razgovore sa privrednicima, često delujući proaktivno, a u cilju još bolje komunikacije formirana su stručna radna tela.
- Da bi aktivno uključili privrednike u donošenje odluka koje su značajne za kreiranje dobre privredne atmosfere Grad je oformio tri tela. U pitanju su: Privredni savet, kao radno savetodavno telo koja deluje koordinisano sa aktivnostima lokalne izvršne vlasti; Privredni savet za praćenje privrednih aktivnosti pri podružnom centru Šabac, koji je osnovan u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Valjevo i Komisija za praćenje investicija, koja prati investicione projekte od njihove najranije faze do finalizacije, navela je Bojana Mladenović, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti.
Dobar poslovni ambijent u gradu potvrđuje i niz sertifikata koje je grad dobio u proteklom periodu.
- Grad Šabac je prvi u Srbiji uveo standard kvaliteta ISO 9001, što u praksi podrazumeva efikasnu administraciju i zadovoljne korisnike. Pored toga, Grad Šabac je prošle godine od Centralno-evropskog foruma za razvoj dobio nagradu kao lider održivog razvoja. To podrazumeva da je Šabac lider u rešavanju socio-ekonomskih i ekoloških problema, koristeći najsavremeniju tehnologiju i pozitivna iskustva razvijenih evropskih zemalja. Najponosniji smo na sertifikat koji nam je dodelila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj o povoljnom poslovnom okruženju. Grad je ispunio 12 izuzetno zahtevnih kriterijuma i sa više od 80 indikatora dokazao da je grad koji osluškuje potrebe privrede, i aktivne mere svoje politike zapošljavanja usaglašava upravo sa zahtevima privrede. Na taj način Šabac je postao jedna od najpovoljnijih destinacija za investiranje u jugoistočnoj Evropi, istakla je Mladenovićeva.
Aktivnosti usmerene ka poboljšanju privrednog ambijenta i unapređenju potencijala Industrijskih zona u Šapcu doprineće i povećanju zaposlenosti u gradu, uveravaju nadležni. Tokom protekle tri godine broj zaposlenih Šapčana se povećao za oko 6.500, a predstavnici grada očekuju da se takav trend, praćen još boljim rezultatima, nastavi i u narednom periodu.
Učesnici skupa složili su se u oceni da realizacije velikih investicija, poput dolaska japanske kompanije „Jazaki“, treba da budu podsticaj svim gradskim službama da nastave sa unapređivanjem svih aktivnosti koje doprinose tome da Šabac na mapi Srbije bude prepoznat kao najbolje mesto za investiranje
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa