17. novembar 2016.17. nov 2016.
NOVA HRANA SVE PRISUTNIJA U ŠABAČKIM PRODAVNICAMA

ČIA SEMENKE PRE ZAKONA

Raznovrsna “nova hrana“, kao što su godži bobice, spirulina, maka trava, ulje od korijendera, pune rafove šabačkih prodavnica i mimo zvaničnih propisa o njenoj distribuciji na ovim prostorima. U Institutu za javno zdravlje Šabac, doktorka Snežana Panić, subspecijalista ishrane kaže da u ishrani treba da dominira domaća hrana, dok Jelena Radović, vlasnica dve radnje Zdrave hrane tvrdi da pomenuti proizvodi i te kako pronalaze kupce
Pod “novom hranom“, po definiciji stručnjaka, smatra se ona koja nije konzumirana u velikoj meri pre 1997. godine. U tom smislu se očekuje i odgovarajuća zakonska regulativa od strane Evropske Unije, a to je i jedan od uslova prijema u ovu zajednicu naroda, gde i Srbija, dobrim delom teži.
S druge strane „nova hrana“, oličena u proizvodima čia semenke, godži bobice, spiruline, maka trava, ulje od korijandera... sve je prisutnija u šabačkim trgovinama. Posebno onim sa oznakom zdrava hrana.
U Savetovalištu za ishranu zdravih i bolesnih ljudi (za sve uzraste) pri Institutu za javno zdravlje Šabac, preuzeli su i javno prezentovali Aristotelovu rečenicu : „Hrana može biti lek za mnoge bolesti, a ni jedan lek ne može da zameni hranu.“
Doktorka Snežana Panić, subspecijalista ishrane kaže da Institut, gde ona radi ne kontroliše ispravnost ovih proizvoda.
- Kontrolu hrane radimo samo kod onih preduzeća koja sa nama imaju odgovarajući ugovor. Ne poričem lekovita svojstva ove hrane ali to treba utvrditi. Na deklaraciji bi trebalo da postoji zdravstvena izjava. Istina, ja sam više za domaću hranu, jer dolazi sa naših prostora, ova „nova“, najčešće je sa egzotičnih terena, kaže doktorka Snežana Panić, subspecijalista ishrane, koja tvrdi da u ovom smislu nije isključiva, a pravilna ishrana ne isključuje ni jednu namirnicu. Ona pominje, primera radi semenke koje treba konzumirati u svežem stanju, jer imaju određena lekovita svojstva.
“Nova hrana“nije novost na šabačkom tržištu. Moguće ju je naći u gotovo svim, najčešće u prodavnicama zdrave hrane, kojih je u gradu desetak.
Jelena Radović, vlasnica takve radnje u Masarikovoj ulici, kaže da drugu sličnu ima na Živinarniku.
- Postojimo već pet godina. Kupci traže tzv. „novu hranu“. Najčešće čia semenke i godži bobice. Garantovano imaju lekovita svojstva, kaže Jelena.
Tako, bez obzira što „nova hrana“, nema zakonsko pokriće, sve je prisutnija u ovdašnjim trgovinama. Očigledno je dosta konzumenata otkrilo njena lekovita svojstva, a ni ukus nije zanemarljiv, kao dodatak domaćim jelima. Naravno kontrola treba da postoji.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa