17. novembar 2016.17. nov 2016.
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLjE ŠABAC UKLjUČIO SE U OBELEŽAVANjE EVROPSKE NEDELjE TESTIRANjA NA HIV I HEPATITISE

TESTIRAJ! LEČI! SPREČI!

Svake godine u Evropi dijagnostikuje se više od 100.000 osoba inficiranih HIV-om. U mnogim zemljama ovaj broj ne pokazuje trend smanjenja. Povećanje obima testiranja na HIV praćenog savetovanjem je ključna preventivna aktivnost
Povodom Evropske nedelje testiranja na HIV i hepatitise Zavod za javno zdravlje Šabac organizovaće u sredu, 30. novembra, podelu flajera i promotivnog materijala ispred Stare robne kuće, u periodu od 12 do 14 časova. Zainteresovani će moći da dobiju i savete, a biće i obezbeđeno dobrovoljno poverljivo testiranje u kombiju namenjenom za te potrebe. Istoga dana, samo od 16 do 17 časova, mobilna jedinica Zavoda za javno zdravlje Šabac biće stacionirana u centru Bogatića.
Sve aktivnosti, povodom Evropske nedelje testiranja na HIV i hepatitise, ali i 1. decembra ““ Svetskog dana borbe protiv AIDS, sprovešće se u saradnji sa Asocijacijom „Duga“, nevladinom organizacijom, kao i Domom zdravlja Šabac, Domom zdravlja Bogatić, Crvenim krstom Šabac, Opštom bolnicom Šabac i Kazneno-popravnim zavodom Šabac.
Aktivnosti širom Srbije sprovode se pod nacionalnim sloganom „Testiranje je u modi! Testiraj se na HIV!“, dok je ovogodišnji evropski moto „Testiraj! Leči! Spreči!“. Cilj ove inicijative je da se kroz komunikaciju o dobrobitima testiranja na HIV i virusne hepatitise B i C omogući da što više osoba sazna za svoj HIV, HBV i HCV status u ranom stadijumu infekcije.
U našoj zemlji HIV je prisutan više od trideset godina, ali još uvek trećina osoba od procenjenih 3.200 inficiranih ne zna svoj status. Kod više od polovine dijagnostifikovanih ovim virusom infekcija je kasno primećena, odnosno kad je imunološki sistem značajno narušen, čak i kad nemaju znake i simptome bolesti i kad je rizik od oboljevanja i umiranja od AIDS-a veći. Što se ranije dijagnostikuje HIV infekcija i započne lečenje veće su šanse za dug i kvalitetan život.
Od povećanja obima testiranja na HIV dobrobiti su višestruke. Smanjiće se oboljevanje i umiranje među pacijentima, broj novih infekcija HIV-om, kao i prenošenje HIV-a na druge osobe.
SAVETOVALIŠTE
U Zavodu za javno zdravlje, u ul. Jovana Cvijića 1, soba 9, sredom od 7.30 do 13.30, radiće Dobrovoljno poverljivo savetovalište. Sve potrebne informacije mogu se dobiti putem telefona 015 343 604, lokal 113.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa