25. novembar 2010.25. nov 2010.
RADIVOJ MALEŠEVIĆ IZ DRUŽETIĆA

ŠLjIVOVICA S KOLENA NA KOLENO

Proizvođač šljivovice prepečenice Radivoj Malešević iz Družetića nedavno je, kako kaže, sasvim neočekivano dobio poziv da u Obrenovcu izlaže svoj proizvod. Na drugom Festivalu rakije u ovom gradu, u konkurenciji 25 izlagača, dobio je bronzanu medalju za kvalitet
Na svom imanju u koceljevačkom selu Družetić ima oko 1,5 hiljada stabala šljiva, pretežno stenlejke, starosti od pet do 18 godina. I preci su mu gajili šljivu i pravili rakiju . Sa namerom da porodičnu tradiciju, nasleđenu od dede i oca, nastavi i unapredi, Radivoj je osnovao preduzeće za proizvodnju, preradu i promet ovog alkoholnog pića. Podršku u vidu tehnološke službe ima od Zavoda za poljoprivredu iz Valjeva. Kaže da je trnovit put prošao prilikom otvaranja firme koje je trajalo skoro godinu dana i podrazumevalo je lutanje od grada do grada, od šaltera do šaltera...A osim potrošenog vremena za skupljanje papirologije potrošio je prema svojoj računici oko tri hiljade evra.
- Otvaranje firme je jako komplikovano, sakupljanje papirologije je dugo trajalo - priča Radivoj.
Ni tržište rakije nije zaštićeno od neravnopravne konkurencije, što ozbiljnim proizvođačima otežava plasman kvalitetne robe. Radivoj ističe da mu je na prvom mestu kvalitet a ne kvantitet i dodaje, malo u šali a više u zbilji, da se rakija može praviti i od šljive. Njegovu šljivovicu služe pretežno eksluzivni restorani u našoj zemlji a litar našeg tradicionalnog alkoholnog pića prodaje po ceni od deset evra.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa