17. novembar 2016.17. nov 2016.
POLjOPRIVREDNIK IZ BADOVINACA OPEVAO MAČVU

BATINE PESME

Pesnički prvenac Dragoljuba Bate Cvetuljskog, poljoprivrednika iz Badovinaca, kraj Drine „Batine pesme“, naišao je na izuzetno dobar prijem, čitalačke javnosti, prvenstveno u Mačvi. To je najbolje pokazala promocija njegove knjige, održana prošle subote u osnovnoj školi rodnog sela. Pored Batinih stihova, kritičkih osvrta na njegovu poeziju, čule su se izvorne narodne pesme grupe pevača iz Badovinaca u učionici prepunoj autorovih prijatelja i gostiju.
Bata godinama obrađuje plodnu mačvansku oranicu, seje pšenicu i kukuruz, hrani stoku, ima četiri razreda osnovne škole, izuzetno je aktivan u seoskoj pevačkoj grupi, a kako sam kaže u „zrelim“ godinama odlučio se da „poseje trag“ i na pesničkom putu.
Na početku zbirke u pesmi „Pomozi Bože“, poziva na očuvanje planete i iskazuje svoj bunt i zabrinutost za sveopšti opstanak. To čini između ostalih stihovima: „Zašto ratovi, kud ste usmerili proklete rakete, a negde daleko umire iznemoglo, bolesno i gladno dete“.
Bata na slikovit način peva o Mačvi, njenim prirodnim lepotama i ljudima, zavičajnoj reci i selu.
Njegove pesme su svojevrsne pripovesti u stihu. Slikaju istoriju, opevaju ljude i događaje iz prošlosti. Neke predstavljaju pokušaj da se od zaborava otrgnu stari običaji. Centralni motiv je subjektivni doživljaj slavne istorije ( Kosovski boj, Prvi svetski rat... ). U drugom delu zbirke dominira zavičajni motiv, piše u recenziji doktor Slađana Milenković.
Knjigu je izdalo Udruženje kulturnih stvaralaca Srbije „Zavičaj“ i list sela Srbije „Seoske novine“ u Sremskoj Mitrovici.
Lj. Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa