17. novembar 2016.17. nov 2016.
PROTEST ISPRED „MITROSA“, POSTIGNUT SPORAZUM

PROTESTI URODILI PLODOM

Proizvođači svinja prošlog četvrtka protestovali su ispred sremskomitrovačke klanice „Mitros“, zbog neispunjenog usmenog dogovora o otkupnoj ceni predatih tovljenika. Tokom vikenda postignut sporazum, isplaćene dogovorene cene.
Proizvođači tovnih svinja iz Mačve, Posavotamnave, Srema i Pocerine, sa rukovodstvom kompanije „Mitros“ polovinom decembra postigli su usmeni dogovor o prodaji toplih svinjskih polutki po ceni od 205 dinara za kilogram na na tzv. „liniji klanja“. Prošle nedelje, stočari su predali svinje, ali, zbog kako saznajemo, manje havarije u klanici, tovljenici nisu zaklani u sredu, kako je bilo dogovoreno. Umesto toga, rukovodstvo fabrike poručilo je proizvođačima da će svinje biti na liniji klanja u ponedeljak, 21. novembra, te da će otkupna cena biti 190 dinara za kilogram. Proizvođači su zbog toga prošlog četvrtka organizovali protest ispred klanice.
- Rukovodstvo nam je postavilo ultimatum: ili da prihvatimo nižu cenu, ili da preuzmemo svinje nazad. Po svim zakonskim propisima, a posebno iz veterinarske oblasti, vraćanje svinja nije dolazilo u obzir, tako da smo morali da se odlučimo za protest, naveo je Dragan Đurić iz Mišara, jedan od učesnika protesta.
Skup nezadovoljnih proizvođača svinja je, kako saznajemo, izazvao ozbiljne posledice. Prema našim saznanjima, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je iz medija saznao za protest, i kritikovao rukovodstvo fabrike zbog menjanja ugovorene cene. Da li je medijska podrška nezadovoljnim proizvođačima bila dovoljna da reše problem nije poznato, tek, tokom proteklog vikenda, stočarima su isplaćena usmeno dogovorena sredstva. I sami proizvođači su odlučili da „spuste loptu“, te su odustali od zahteva za naknadu za kaliranje na težini tovljenika tokom perioda koje su proveli u „Mitrosu“ pre klanja.
- Nesporazum je rešen, na obostrano zadovoljstvo. „Mitros“ nam je isplatio svih 205 dinara po kilogramu toplih polutki, kako je prvobitno bilo i dogovoreno. Mi smo odustali od troškova „kala“, jer smo svesni da je do zastoja na liniji klanja došlo iz tehničkih razloga. „Mitros“ je fabrika od velikog značaja za proizvođače svinja iz Mačve, Pocerine i Srema, te se nadamo da u budućnosti nećemo morati da rešavamo nesporazume kroz proteste. Postigli smo dogovor kojim su zadovoljne obe strane, a nadamo se daljoj saradnji u obostranom interesu, rekao je posle uspešno okončanih pregovora Dragan Đurić.
„Zahvaljujem se novinarskim ekipama „Glasa Podrinja“ i „RTV Šabac“ koje su medijski ispratili protest, i pružile nam podršku u ostvarivanju naših prava, rekao je Dragan Đurić, jedan od učesnika protesta.
M.S.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa