17. novembar 2016.17. nov 2016.
20 GODINA OD PRVE POBEDE NAD REŽIMOM SLOBODANA MILOŠEVIĆA

88 DANA OSVAJANjA SLOBODE!

Prošlo je 20 godina od prve velike pobede udružene opozicije protiv režima Slobodana Miloševića. Tog 17. novembra 1996. godine, desilo se nešto do tada nezamislivo ““ koalicija „Zajedno“, koju su činili Srpski pokret obnove, Demokratska stranka i Građanski savez Srbije, pobedila je na lokalnim izborima u velikom broju gradova i opština.
Koalicija „Zajedno“ na čijem čelu su bili Vuk Drašković, Zoran Đinđić i Vesna Pešić odnela je pobedu u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i još više od 40 opština u Srbiji. Režim Sobodana Miloševića odbio je da prizna rezultate izbora i izbornom krađom pokušao da poništi izbornu volju. Koalicija „Zajedno“ je organizovala proteste koji su trajali 88 dana širom Srbije.
Inicijalna kapisla za proteste bila je odluka Gradske izborne komisije u Beogradu da se ponište rezultati izbora koja je zasedala u četiri sata ujutru. Drašković je tada pozvao Srbiju na proteste. Tako je krenula šetnja, a zatim i protesti koji će trajati skoro 3 meseca. Na 461 prigovor koji su režimske stranke podnele u narednih nekoliko dana, građani su odgovorili pištaljkama, bubnjevima, transparentima...
Proteste protiv izborne krađe organizovali su i studenti koji su se okupljali ispred Filozofskog fakulteta. U danima koji su usledili organizovali su predstave, birali najlepšeg policajca u kordonu, šetnjama testirali granice slobode u Beogradu.
Konačno, 4. februara, Milošević priznaje poraz i predlaže donošenje posebnog zakona „leks specijalisa“ kojim bi bili proglašeni konačni rezultati na osnovu nalaza OEBSA. Zakon je usvojen 11. februara, a 4 dana kasnije i 88 dana od početka koalicija „Zajedno“ održala je poslednji miting.
Kada je reč o Šapcu, u drugom krugu izbora rezultat je bio 30 odbornika SPS-a naspram 28 Koalicije „Zajedno“. Na Letnjikovcu je organizovan drugi krug glasanja nedelju dana kasnije i na kraju je rezultat bio 36 SPS, 28 Koalicija „Zajedno“, 2 SRS, 1 JUL, 1 DSS i 1 iz Grupe građana. Koalicija „Zajedno“ uložila je 15 žalbi Izbornoj komisiji i Vrhovnom sudu Srbije i sve su odbačene kao neosnovane. Počeli su i u Šapcu da se organizuju svakodnevni protesti. Šabac je bio jedan od gradova koji je posetila komisija OEBS-a koja je imala zadatak da utvrdi da li je bilo izborne krađe u našem gradu. Rezultat se u januaru malo promenio, pa je SPS pala na 35, a koalicija „Zajedno“ dobila 29. Čuvena „Gonzalesova komisija“ utvrdila je da je Šabac jedan od 13 gradova u kojem je zabeležena izborna krađa i tek 21. februara je održana nova konstitutivna sednica SO Šabac. Konačni rezultat je glasio: 33 SPS, 30 Koalicija „Zajedno“, 2 SRS i po jedan SRS, JUL i Grupa građana. Socijalisti su uspeli da dobiju podršku jednog odbornika iz JUL-a i Grupe građana i uspeli da formiraju skupštinsku većinu. Tadašnji predstavnik Koalicije „Zajedno“ u Verifikacionoj komisiji, Dušan Petrović odbio je da potpiše izveštaj Komisije i sa skupštinske govornice poručio da koalicija i DSS ne mogu da prihvate da odbornici u izbornoj jedinici Cerovac, Žabar i Mala Vranjska budu socijalisti, jer SPS nije pobedila 17. novembra na tim glasačkim mestima. Posle ove primedbe, svi odbornici koalicije „Zajedno“ i DSS napustili su sednicu. Većinom od 35 odbornika, SPS je uspeo da izabere Marka Maksimovića za predsednika Skupštine opštine Šabac.
KONTRAMITING U BEOGRADU
Suočen sa masovnim demonstracijama režim odlučuje da organizuje kontramiting. Desetine autobusa dolaze u Beograd 24. decembra i situacija preti da eskalira. Ivicu Lazovića jedan od funkcionera SPS-a iz Begeča upucao je u glavu na Terazijama i on je ostao trajni invalid. Kordon policije podeliće toga dana građane Srbije. Uz skandiranje prisutnih na mitingu „Slobo mi te volimo“, usledio je dobro poznat odgovor od Slobodana Miloševića: „Volim i ja vas“. Ali ljubav nisu osetile pristalice koalicije „Zajedno“, koje je posle kontramitinga policija počela da hapsi i brutalno tuče. Dva dana posle kontramitinga saznalo se i za smrt Predraga Starčevića koji je imao brojne povrede po telu. Iz Šapca je na kontramiting u Beograd stiglo 40 autobusa sa članovima i simpatizerima SPS-a.
POSLEDNjA ŠETNjA U ŠAPCU 2. MARTA
Poslednji protest u Šapcu je organizovan 2. marta na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke i tadašnji gradonačelnik Beograda Zoran Đinđić.
- Mi se nadamo da će OEBS, na osnovu dokumentacije koju smo prošle nedelje predali Gonzalesu, izvršiti pritisak na našu Vladu, a ona na Opštinsku izbornu komisiju, da taj mandat vrati na stanje od 17. novembra. Nažalost, ne možemo da učinimo više, jer druge mogućnosti pritiska nemamo ““ rekao je tada Đinđić.
Tog dana je doneta odluka da se prestane sa šetnjom i protestima. Vlast socijalista u Šapcu „pala“ je tek na izborima 2000. godine.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa