24. novembar 2016.24. nov 2016.
EKONOMSKI BAROMETAR

ODBRANA VLASTI I OSVAJANjE VERTIKALE

U redovnoj kolumni u “Danas“-u nedavno sam pisao o trećem srpskom ustanku za „vertikalu“, zlatnoj ribici koja ispunjava „tri i više“ želja. Biznis, kredit, IMT (Ima li Mene Tu), funkcija, zaposlenje, autobus i sendvič. Današnja definicija vertikale glasi - to je zamišljena prava linija od Beograda do opština i gradova. Koja teži “beskonačnosti“. Da svi “lokali“ budu “vertikalom“ direktno povezani sa Beogradom i premijerom.
Borba za “vertikalu“ je kulminirala na poslednjim opštim lokalnim izborima. Mnogi tvrde da su baš zbog “vertikale“ istovremeno raspisani i parlamentarno-premijerski izbori. Usred mandata, kad mu vreme nije, i sa unapred poznatim ishodom. Širom Srbije su kružile grupe “razbacanih“ momaka. Da obezbede logističku podršku poklon paketićima, “posavetuju“, a po potrebi, ponekog i pretuku. Kao na primer bivšeg predsednika opštine Mionica, inače karatistu sa crnim pojasom “visokog dana“. Kad su njega uspeli, šta su mogli očekivati oni “žgoljaviji“. Jezik za zube, kakva predizborna kampanja?!
Elem, uspostavljena je masovna i duga vertikala. Kad je “pao“ i tradicionalno “žuti“ Vračar, najbolje se videla snaga “vertikale“. Koja nije stigla samo do dvadesetak opština i jednog grada. Za opoziciju malo, a za vlast još manje. Pa su krenuli u postizbornu borbu za “vertikalu“. Sa više artiljerijskog oružja. Prebezi, preletanja i prekomponovanja. Sa sve navodnim “parama“ i obaveznim “momcima“.
Nedavno su se najveći okršaji vodili u Šapcu. Jedinom od 23 grada, gde nema “vertikale“. Još od poplava Leta Četrnaestog, kada je grad privremeno “zauzela“ vojska, na čelu sa glavnokomandajućim, Šabac je na “nišanu“. Tako su nedavno dva odbornika “preletela“ u pokret za vertikalu. Vlast je uzvratila sa jednim. Šabac nije “pao“. Čak su usvojili i plan budžeta za narednu godinu. Kao prvi u državi. Osvajanje vertikale za sada nije uspelo. Što ne znači da uskoro opet neće biti napada. Priča se da je formiran i poseban “krizni štab“ sa “delegatima“ iz prestonice i okruženja, koji svakodnevno zaseda i pravi planove. Da pomognu lokalnim naprednjacima. Što podrazumeva da i “odbrana“ mora biti u stalnom zasedanju.
Koliko se “preteralo i pogubilo“ neka posluži “istinit“primer auto puta Novi Sad““Ruma““Šabac. Ovih dana republičko ““ vojvođanska vertikala, intenzivno lansira vest o budućoj izgradnji deonice Novi Sad““Ruma i tunela ispod Fruške Gore. Kod Rume se staje. Iako je izmereno da su Šabac i kanadska kompanija (uz podršku kanadskog ambasadora) još pre osam meseci uputili resornom ministarstvu pismo o zainteresovanosti za izgradnju deonice Ruma““Šabac i tražili prijem, a nikakvog “abera“ još nema, postaje jasan značaj “vertikale“. Počeli se i investitori deliti na “naše“ i “vaše“.
Što se najbolje videlo kod potpisivanja ugovora sa “Jazakijem“, verovatno najvećom proizvodnom investicijom u Srbiji. U Vladi ugovor potpisao državni sekretar. Previše skromno i diskretno, kad se zna da premijer ide na sva “otvaranja i ugovore“ sa ministrima i ostalom “dvorskom svitom“. Nedavno je na potpisivanje ugovora sa nemačkom firmom sa sličnom proizvodnjom, u Kruševac došao čitav “državni vrh“. U Šabac na potpisivanje većeg ugovora veće kompanije, nije došao “niko“. Za 1.400 zaposlenih “svi“, za 1.700 “niko“. Ta famozna “vertikala“?!
Trenutno je u žiži javnosti veliki napad na Čajetinu. Malu opštinu sa velikim budžetom. Koja ima Zlatibor i stalnog predsednika Milana. Pobeđuje svaki put sa preko 50 odsto. Ne pomaže ni “Vučićev eho“. Prvo mu je pretila ministarka građevine, sada su ga “napale“ poreske i druge policije. Iako oni samo protestuju što ne dobijaju dozvole za gradnju višekilometarske gondole od Zlatibora do skijaških staza na Torniku. Sa desetak miliona evra sopstvenih para. Valjda “ovi dole“ ne smeju u tolike investicije bez “ovih gore“. Zna se ko ima prioritet na televiziji i naslovnim stranama. By the njay, “slučaj Čajetina“ je posebno zanimljiv jer tu već postoji vertikala. Predsednik je visoki funkcioner partije (SNP) iz vladajuće koalicije. Čemu onda napadi? Zato što predsednik radi po svome i neće da sluša. Kako radi, pokazuju izbori.
Na kraju, istine radi, da istaknemo da je bilo i pokušaja prekomponovanja “vertikale“. U susednim Vladimircima, “žuti“ Janko skupio većinu i ostao u dvorištu zgrade Opštine. Da drži sednice na “otvorenom“. Nisu im dali da uđu. Dok opet nisu ostali bez tog jednog “većinskog“ odbornika.
Piše: Dragan Vujadinović, ekonomс

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa