24. novembar 2016.24. nov 2016.
PREBROJANI GLASOVI U PROJEKTU PARTICIPATIVNOG BUDžETIRANjA

GRAĐANI IZABRALI ŠTA JE NAJVAŽNIJE

Posle prebrojavanja svih glasova prikupljenih u projektu Participativnog budžetiranja utvrđeno je da su najviše podrške imale ideje o poboljšanju bezbednosti građana u saobraćaju i uređenju sportskih i dečjih igrališta u selima. Pored toga, veliki broj glasova prikupljen je i za uređenje dečjih igrališta i javnih zelenih površina u gradu, kao i za poboljšanje infrastrukture na seoskim grobljima. Na konferenciji za medije održanoj u ponedeljak u Dunjića kući rečeno je da je ove godine skoro 5.000 građana učestvovalo u ovom projektu, što je 10 puta više nego prošle godine.
Igor Marsenić, član Gradskog veća, je naveo da je u prvoj fazi projekta prikupljeno oko 750 ideja koje se tiču svih oblasti življenja i da je bilo teško svesti ih na sedam, za koje se glasalo u drugoj fazi.
-Građani često misle da je u našoj nadležnosti nešto što je ingerencija Republike, zbog čega su neke ideje bile neizvodljive. Imamo 10 miliona dinara za ove potrebe pa ćemo se fokusirati na teme koje su dobile najviše glasova. Smatram da bi predlog o javnim pomagalima za osobe sa invaliditetom trebao da bude pozitivno diskriminisan, jer iako nije u vrhu po broju glasova, podržao ga je značajan broj građana, rekao je Marsenić.
Zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović je naveo da je u Šapcu učestvovalo više ljudi nego u bilo kom drugom gradu u Srbiji u kom je realizovan projekat Participativnog budžetiranja. Kostadinović smatra da je to najbolji pokazatelj toga da se u Šapcu neguje demokratski duh i da je Gradskoj upravi veoma stalo do toga da građani budu uključeni u proces odlučivanja. Istakao je da je namera da sledeće godine veći deo budžeta bude izdvojen za ovu namenu.
Darko Pavlović iz udruženja građana „Svetlost“, kao predstavnik civilnog sektora koji je učestvovao u realizaciji projekta istakao je da je ova mala školica demokratije u potpunosti uspela. Naveo je da je veoma važno što su mnogi građani shvatili da na ovaj način mogu da dođu do realizacije svojih ideja.
Ovo je, inače, treća godina da građani Šapca direktno odlučuju o tome kako će se raspodeliti deo gradskog budžeta. Kao rezultat realizacije prošlogodišnjeg projekta Participativnog budžetiranja između ostalog, uređeno je 30 dečjih igrališta na seoskom području.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa