Info

24. novembar 2016.24. nov 2016.
DELEGACIJA GRADA ŠAPCA POSETILA TAJVAN NA POZIV EVROPSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ

PARTNER ZA PROJEKTE UŠTEDE ENERGIJE

Zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović i član Gradskog veća Slaviša Kostadinović nedavno su bili u poseti Tajvanu, a na poziv Evropske banke za obnovu i razvoj.
Ova poseta za cilj je imala upoznavanje predstavnika evropskih gradova sa novim tehnologijama uštede energije kao i razmene iskustava sa predstavnicima javnog sektora koji su se odlučili za primenu tih metoda.
- Poseta je od velikog značaja, jer smo imali priliku da se neposredno uverimo u napredak po pitanju uštede energije. Na ovom skupu, pored Šapca, iz Srbije je učestvovao jedino još Kragujevac, što govori o tome da je EBRD u našem gradu prepoznao pouzdanog partnera za realizaciju projekata koji za cilj imaju energetsku efikasnost ““ kaže za „Glas Podrinja“ Dušan Kostadinović, zamenik gradonačelnika Šapca.
Prema njegovim rečima, bila je to prilika da se na licu mesta vidi primena energetske efikasnosti, kao i modeli javno-privatnog partnerstva koji su doveli do te realizacije.
- Glavni grad Tajvana ““ Tajpei je pravo čudo kada govorimo o energetskoj efikasnosti. U tom gradu su primenjena javno-privatna partnerstva u oblasti javne rasvete, spalionicama smeća, javnog prevoza i solarne proizvodnje električne energije ““ ističe zamenik gradonačelnika.
On dodaje da je neka od rešenja moguće primeniti i u Šapcu, i da je jedna od dobrih stvari u vezi sa ovom posetom i ta što su gosti imali priliku da se upoznaju sa direktnim proizvođačima koji su svojim proizvodima omogućili energetsku efikasnost. Prema rečima Slaviše Kostadinovića, člana Gradskog veća, EBRD želi da realizuje projekte sa onim gradovima u Srbiji koji imaju potencijale i direktno ih povezuju sa proizvođačima.
- Šabac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji je daleko odmakao kada je reč o energetskoj efikasnosti. Na jednom delu stambenih zgrada su urađene nove fasade kojima se štedi potrošnja energenata, u proceduri je promena javne rasvete, a gotovo je izvesna realizacija projekta izgradnje toplane na biomasu - naglašava naš gradski većnik.
Naši sagovornici su jedinstveni u oceni da će grad Šabac i dalje nastaviti da radi na primeni energetske efikasnosti i da je veoma dobro to što je tu vrstu angažmana primetila i podržala važna finansijska institucija poput EBRD-a.
UŠTEDA I DO 80 ODSTO
- Zamenom živinih sijalica štedljivim LED, ostvarene su ogromne uštede u Tajpeiu. Neki podaci govore o tome da ušteda iznosi čak 80 odsto. U Glavnom gradu Tajvana je zamenjeno 227.000 sijalica, sa dva privatna partnera kroz oblik javno-privatnog partnerstva, a vrednost tog projekta je iznosila 60 miliona evra. Otplata ove investicije se sprovodi kroz uštedu - kaže Dušan Kostadinović i dodaje da je put u Tajvan u potpunosti finansirala EBRD u saradnji sa Insitutom za informacionu industriju Tajvan.
N. K.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa