24. novembar 2016.24. nov 2016.
IZ CENTRA MINISTARSTVA ODBRANE ““ ŠABAC: o novim modelima dobrovoljnog služenja vojnog roka

Najbolji u obuci, budući profesionalci

Tromesečno dobrovoljno služenje vojnog roka prerasta u šestomesečno. Obukom od šest meseci dobija se obučeniji i rezervni sastav VS. Obuka u centrima za obuku iz dva dela ““ individualnu i kolektivnu. Na dobrovoljno služenje vojnog roka mogu ravnopravno učestvovati i regruti i žene. Tokom služenja vojnog roka dobija se i novčana nadoknada, koja se povećava svakog meseca. Najbolji pojedinci u svakoj generaciji biće primljeni u profesionalnu službu Vojske Srbije sa određenim činom. Svake godine upućivać
Na osnovu dosadašnjih iskustava u dobrovoljnom služenju vojnog roka, a na osnovu velikog broja mladih koji se svake godine prijavljuju, Ministarstvo odbrane Vojske Srbije uvodi nekoliko novina, kao prvo da se produžava dosadašnje služenje sa tri na šest meseci, zatim uvodi se novčana nadoknada, koja je svakog meseca veća. I još jedna novina, vrlo značajna, jeste da će se najbolji vojnici u svakoj generaciji primati u stalnu profesionalnu službu Vojske Srbije.
Po svim ovim pitanjima, radi detaljnijeg pojašnjavanja, razgovarali smo sa Mladenom Beronjom, načelnikom centra Ministarstva odbrane Šabac. On nam je pojasnio o kakvim novinama se radi u služenju vojnog roka.
- Jedna od novina u dobrovoljnom služenju vojnog roka, kaže Beronja, jeste da će se od decembra ove godine dobrovoljno služenje vojnog roka produžiti na šest meseci. Kod služenja vojnog roka od šest meseci regruti stiču veća teoretska znanja, a još važnije ““ korisna iskustva u svim praktičnim vojnim aktivnostima. A to znači da će nam i rezervni sastav biti obučeniji.
Druga novina je da će se na obuku u nastavne centre ići četiri puta godišnje ““ u martu, junu, septembru i u decembru. U prva tri meseca obuka ima informativni značaj ““ upoznavanje vojne organizacije, njeni ciljevi i zadaci, upoznavanje ličnog naoružanja i opreme u VS, dužnosti i obaveze njenih pripadnika. U druga tri meseca vojnici se aktivno uključuju u život i rad jedinice, gde će biti angažovani na zadacima unutrašnje službe, na zadacima stražarske službe i na zadacima prijavne službe. Ovakvom njihovom aktivnošću profesionalni vojnici se oslobađaju ovih obaveza i angažuju na profesionalnim obavezama u obezbeđenju i odbrani zemlje.
Obukom od šest meseci, pored ostalih, najviše dobija rezervni sastav Vojske Srbije, koji je takođe veoma značajan činilac u odbrani zemlje.
Tokom služenja dobrovoljnog vojnog roka, pojašnjava za novine Mladen Beronja, vojnik na dobrovoljnom služenju vojnog roka ima i novčanu naknadu, i to: u prva tri meseca naknada iznosi 10.500 dinara mesečno, u četvrtom mesecu 15.000 dinara, u petom mesecu 20.000 dinara i u šestom mesecu 25.000 dinara, što ukupno iznosi 91.500 dinara za šestomesečno služenje vojnog roka.
Mnogi od dobrovoljaca služenja vojnog roka imaju u vidu da nastave kasnije u VS kao profesionalni vojnici. Ministarstvo odbrane je, radi stimulisanja u obuci uvelo novinu tako što će najbolji pojedinci u svakoj generaciji biti neposredno primljeni u profesionalnu službu Vojske Srbije sa određenim činom. Više pojedinaca “dobrovoljaca“, kasnije imaju mogućnost za zapošljavanje u državnim i drugim organima gde je uslov i odslužen vojni rok. Od davnina je poznato da je Vojska Srbije institucija koja uživa najviše poverenje građana naše države.
Još jedna novina u dobrovoljnom služenju vojnog roka jeste, objašnjava Mladen Beronja, da i lica koja imaju dvojno državljanstvo, mogu takođe ravnopravno konkurisati za dobrovoljno služenje u VS. Naime, Zakonom je regulisano da sva lica koja imaju državljanstvo RS mogu biti i njeni vojnici. Ovakvi vojnici imaju sva ista prava i obaveze kao i svi drugi državljani Srbije.
Na kraju načelnik centra MO Šabac Mladen Beronja objasnio je i proceduru gde se zainteresovani kandidati mogu javiti i dobiti sva detaljna obaveštenja i uputstva.
Centar MO Šabac nalazi se u kasarni “Cerski junaci“, preko puta stadiona “Mačva“, ulica Pocerska 2. Zainteresovani se mogu prijavljivati svakodnevno za dobrovoljno služenje vojnog roka podnoseći pismenu prijavu sa određenim dokumentima prema zahtevu Centra. Posle kompletiranja dokumentacije, u čemu pomaže i Centar, kandidati se upućuju na lekarski pregled na VMC Karaburma i VMA Beograd. Lekarski pregledi i ispitivanje, kao i putni troškovi za kandidate su besplatni. Oni koji uspešno prođu sve preglede sa njima se vrši regrutovanje i raspored po centrima za obuku, a po završenoj obuci u garnizon na služenje vojnog roka.
Centar MO Šabac, koji pokriva i opštinu Bogatić, zadovoljan je sa dosadašnjim odzivom mladih iz regiona na dobrovoljno služenje vojnog roka. Sa novim izmenama stvoreni su još bolji uslovi za ispunjenje želja mladih da se nađu u redovima Vojske Srbije, zaključuje Mladen Beronja.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa