24. novembar 2016.24. nov 2016.
U GALERIJI UDRUŽENjA „KRUG 10“ OTVORENA IZLOŽBA „ŠABAC NA SAVI“

ŠETNjA KROZ PROHUJALA VREMENA

Poput Kevedove Utopije, što u prevodu sa grčkog znači „nema takvog mesta“, izronio je nekadašnji Šabac na slikama članova Udruženja „Krug 10“. „Kuće uglednih građana, oronule udžerice, kapije od kovanog gvožđa, mostovi kojih više nema, vekovna stabla gradskih parkova i moderna zdanja, motivi su grada koji se voli i sanja i reke kojoj se uvek vraća“. Grada koji je večna inspiracija muzičara i slikara kao što se moglo videti, osetiti, oslušnuti prošlog petka na otvaranju izložbe posvećene jednom i jedinom „Šapcu na Savi“.
- Mi volimo ovaj grad, nosimo ga u srcu, pevamo i sa toliko ljubavi prilazimo njemu da se to vidi i u muzici „Šapčanki“, a i u ovoj izložbi. „Šabac na Savi“ nije samo naziv izložbe. „Šabac na Savi“ je nešto sa čime mi rastemo. Relativno skoro sam pročitala izjavu Jasmine Arsenović, Šapčanke koja godinama predaje na Berkliju, i koja kaže da jedino što pamti kao sinonim za sreću jesu odlasci iz Gimnazije na Savu, a zna da je došla u Šabac kada pređe stari šabački most. Ja znam da sam u Šapcu kada vidim drvenu ćupriju, Stari grad, preko Kamička koji je nekada proticao kroz naš grad. A članovi grupe „Krug 10“, kojih je ovog puta petnaest, izlažu i slikaju upravo sve one motive koje nose u srcu i sa kojima žive. I kapije, i kuće, i savremeni hotel sa fontanom. Voda fontane mene zaista podseća na led nekadašnje Bare u pravom smislu te reči, na kojoj smo se klizali i imali Central park u centru Malog Pariza. Govoreći o slikama čovek može samo da bude zadivljen, pre svega, zanatskom veštinom apsolutnim poštovanjem tehnike ulja na platnu, akrila, crteža, tempere. Izborom onog motiva i onog kolorita koji govori o senzibilitetu tog autora. Bez obzira što je grupna izložba, bez obzira što je naziv „Šabac na Savi“, i motivi Šapca i reke, možemo da prepoznamo rukopis i senzibilitet svakog pojedinačnog autora. To mnogo znači po zanatskoj veštini, talentu tih ljudi i ljubavi koju prenose. Vama hvala što ste došli, a njima hvala što stvaraju - rekla je prof. Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti, otvarajući izložbu.
A o Šapcu svojim klasičnim likovnim tehnikama progovorili su Branka Protić, Dragan Petrović, Đovana Gajić, Miodrag Gašić Gale, Svetlana Žegarac, Anđelija Veselinović, Đorđe Dakić, Željko Reljić, Danijela Marković, Svetlana Bursać, Ljiljana Đapić, Gordana Manojlović, Dunja Puzić, Ružica Leontić i Ana Popović.
- Presrećni smo. Ne znamo gde nam je kraj. Izložili smo trideset pet slika, ali imamo još u fondu malo više od pola tako da ćemo, ako Bog da, posle Nove godine, otići u pozorište i pokazati vam sve slike. I opet ćemo pozvati „Šapčanke“ i sve Šapčane. Komentari su predivni. Šapčani se šetaju kroz svoje ulice, obalom Save, podsećaju se na Giganovu adu, na breze pored vode, nalaze svoje kutke gde su nekad boravili, gde su se zabavljali, gde su imali svoja prijateljstva, drugarstva, gde su provodili dane mladosti. I svi su presrećni - poručila je Svetlana Ceca Žegarac, predsednica Udruženja „Krug 10“.
Izložba, koja je urađena zahvaljujući dobijenim sredstvima sa konkursa za kulturu grada Šapca, biće otvorena do kraja naredne sedmice. Iz Udruženja poručuju da su vrata njihove Galerije u TC „Tina“ otvorena svakog radnog dana od jedanaest časova.
„ŠAPČANKE“
ŠAPCU
Članice Vokalnog ansambla „Šapčanke“ Živka Jovanović, Vesna Sarčević, Dušica Simić, Tatjana Marković Topalović, Rada Gajić, Biljana Vukašinović uz muzičku podršku harmonikaša Milorada Reljića, ulepšale su veče posvećeno gradu na Savi.
- Nama je bilo jako drago što ćemo pevati na ovoj izložbi jer se nekako poklapa tematika ove izložbe „Šabac na Savi“ sa „Šapčankama“ koje pevaju. Imalo je smisla da se pojavimo ovde. Ovde je uvek prijatna atmosfera. Prijatno je, stvarno, pevati ovde - rekla je Živka Jovanović, osnivač ansambla.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa