24. novembar 2016.24. nov 2016.
NIZ AKTIVNOSTI U BORBI PROTIV SIDE

JOŠ JEDAN HIV POZITIVAN

Svetski dan borbe protiv AIDS, 1. decembar, i ove godine je obeležen nizom aktivnosti. Ispred Stare robne kuće u sredu je deljen promotivni materijal vezan za prevenciju HIV-a, a svi zainteresovani su mogli da urade i brzi test na ovu bolest. Akciju su organizovali Zavod za javno zdravlje Šabac, Asocijacija “Duga“, Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić“, Visoka medicinska i poslovno-tehnološka škola strukovnih studija, Opšta bolnica Šabac, Crveni krst, Sportski savez.
Asocijacija “Duga“ u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“ organizuje testiranje u 14 gradova Srbije. Prema rečima Aleksandra Price, predsednika Upravnog odbora “Duge“, do sada je u 14 uličnih akcija testirano 225 osoba, a tri rezultata su bila HIV pozitivna.
Prim. dr Violeta Rakić navela je da je na teritoriji Šapca tokom ove godine otkriven još jedan pacijent pozitivan na HIV.
- Od prvog registrovanog pacijenta u Šapcu, 1988. godine, zabeležen je 51 HIV oboleli pacijent. Od toga je 41 muškarac i 10 žena. Inače, ZZJZ svake srede od 7:30 do 13:30 časova vrši dobrovoljno poverljivo testiranje na HIV, rekla je dr Rakić.
Akcija je nastavljena u Bogatiću, dok danas Crveni krst organizuje predavanje u Domu učenika Srednje poljoprivredne škole.
Prema podacima “Batuta“ krajem juna 2016. godine 2.195 osoba sa HIV-a živelo je u Srbiji. Tokom prve polovine ove godine ima 73 novodijagnostikovana pacijenta, od toga 67 muškaraca i 6 žena.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa