25. novembar 2010.25. nov 2010.
SEOSKI I ETNO TURIZAM

SKRIVENA RAZVOJNA ŠANSA

Od pre 30 ““ 40 godina u Srbiji datira seoski i etno turizam. U našem, šabačkom kraju, on se javlja mnogo kasnije. Ova vrsta turizma najpre počinje da se razvija u okolini Ivanjice, Čačka, Gornjeg Milanovca zbog izuzetno povoljnih prirodnih preduslova - blizina planina izmedju 1.000 i 1.500 metara nadmorske visine, četinarskih šuma, potoka, izvora... i uz sve to fantastične klime i velikog i značajnog kulturno-istorijskog nasleđa kao što su manastiri, prirodna i veštačka jezera, tereni za skijanje
Jedno vreme taj zamah i ekspanzija ove vrste turizma bio je smanjen, ali unazad desetak godina intenzivno se u Srbiji radi na obnavljanju tih resursa, infrastrukture i čine se značajni koraci u afirmaciji seoskog i etno turizma. Primera radi, na području Gornjeg Milanovca ima preko 400 ležajeva u 150 seoskih domaćinstava, pa to čini i značajni privredni, sociološki i ekonomski potencijal, tako da u selima ovog kraja mladi ostaju baveći se ovom vrstom rada.
Kada je u pitanju šabački kraj, područja Gradske uprave, začeci seoskog turizma se beleže devedesetih godina u Lipolistu. Činjenica je da naša sela naglo stare. Unazad nekoliko godina i u našem kraju ponovo zaživljava turizam o kome govorimo.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa