1. decembar 2016.1. dec 2016.
IDEALNO VREME ZA ŠOPING U INOSTRANSTVU

IMAMO LI PARA ZA POPUSTE

Decembar je pravo vreme da novac koji ste uštedeli preko godine potrošite na garderobu. Naravno, ako nemate ništa preče za šta su vam pare potrebne...
Popusti u evropskim gradovima počinju 10. decembra. Desetine Šapčana odlaze, što organizovano preko agencija, što u privatnoj režiji, da jeftino obnove sadržinu svojih garderobera. Austrija i Italija su, tradicionalno, najpopularnije.
- Prošle godine išla sam u Beč da bih videla sve što ovaj grad nudi u kulturnom i istorijskom smislu. Međutim, žensko kao žensko, odvojilo se malo vremena i para i za butike. Ulica Marija Hilfer Štrase u Beču je savršena za svačiji džep. Ima zaista svega, od majica za dva - tri evra, do najskupljih brendova, gde prosečnom građaninu Srbije ne znače ništa ni popusti od 50 ““ 60 odsto, navodi Nina Nikolić.
Pored Beča, zanimljiv je i 50 kilometara udaljen Pandorf sa jednim od najpoznatijih autleta u Evropi. Dušan Radojčin, vlasnik agencije “Nika travel“ ističe da su popusti u inostranstvu znatno drugačiji od ovih kod nas i da se cene spuštaju i do 80 odsto.
- Popusti traju do 6 ““ 7. januara, ali tada već sve bude rasprodato. Iz Beča se možete vratiti sa dva kofera garderobe, a da na sve to potrošite maksimalno 300 evra. Povratna karta iz Beograda je manje od 25 evra, za jednodnevni izlet, a sa jednim noćenjem obično košta oko 45 evra. Neki iskoriste i povraćaj PDV-a, koji se daje u većini zemalja EU za kupovine veće od 50 evra, i iznosi 12 odsto, kaže Dušan Radojčin.
Od pre nekoliko godina aktuelan je i Temišvar, ali kako su turisti počeli da ih posećuju u velikom broju, tako su i cene otišle na gore. Oni koji su išli u poslednje vreme kažu da su cene kao i u Srbiji, ili čak i više, a izbor gotovo isti.
Srbi vole kada krenu u Veneciju da svrate u autlet “Palmanovu“. Tamo se mogu pronaći najpoznatije svetske marke na velikim sniženjima. Nažalost, naši turisti su često dokaz da ne mogu oni toliko mnogo da snize koliko mi malo možemo da platimo.
- Autlet u „Palmanovi“ za srpski džep nije baš povoljan. Ima jeftinih stvari, ali takvih istih ima i kod nas po tim cenama. Inače, to što neki komad garderobe snize sa 350 na 200 evra, meni nije značilo ništa jer mi je ceo budžet bio toliki. Zato sam se tamo najela savršenog sladoleda, koji je vredeo svaki dinar, kaže Sanja Jovanović.
Dušan Radojčin potvrđuje da je u poslednje tri godine interesovanje za šoping ture opalo. Ipak, ima onih koji sebi mogu da priušte da izdvoje dosta novca u ove svrhe, ali oni u šoping i ne idu organizovano autobusom, nego svojim kolima.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa