1. decembar 2016.1. dec 2016.
KRAJ POLEMIKE O NEDOLASKU NA ZAKAZANE PREGLEDE

SVI IMAJU PRAVO NA LEČENjE

Svi građani po Ustavu imaju pravo da budu lečeni, ne planiramo nikakve sankcije, tvrde u Ministarstvu zdravlja
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović demantovao je informaciju da će pacijenti snositi posledice ako se ne pojave u zakazanom terminu kod lekara.
- Ministarstvo zdravlja nikada nije radilo protiv pacijenata i zaposlenih u sistemu zdravstva, već se svi trude da se na što bolji način pruže usluge pacijentima - rekao je Mahmutović za TV Pink.
Kako je naveo, svi građani po Ustavu imaju pravo da budu lečeni i takva sankcija se nikada neće desiti.
- Ono što postoji kao objektivan problem, to su neažurirane liste čekanja, i mi ćemo u narednom periodu puno toga pokušati da uradimo da se te liste ažuriraju - rekao je Mahmutović.
Kako kaže, ne može se nekome zabraniti godinu dana da se leči, ali će biti ažurirane liste čekanja.
Mamutović je ukazao da se dešavalo da jedan pacijent zakaže intervenciju u više ustanova, pa je obavi u jednoj, a ne prijavi da ju je obavio, čime zauzima nečije mesto.
- Treba da ažuriramo te liste. Uz uvođenje integrisanog informacionog sistema, koje je počelo 18. maja ove godine, sve će lakše i bolje funkcionisati - rekao je Mahmutović.
On je rekao i da je netačna informacija da će pregled kod lekara opšte prakse trajati 10 minuta, već 15 minuta.
- To je glasina koja na sreću pacijenata nije tačna, 15 minuta je pregled kod lekara opšte prakse i 30 minuta kod specijaliste - rekao je Mahmutović.
On je dodao da je potrebno vreme da zaživi integrisani sistem, ali da je on svakako na dobrobit pacijenata i lekara.
- Ranije nije bilo dobro, jer da jeste, nastavili bismo tako da funkcionišemo. Svi su gurali pod tepih probleme, sad je neko podigao tepih i rešava te probleme. Dajte nam malo vremena, za godinu dana od uvođenja informacionog sistema sigurno će biti zadovoljni i pacijenti i lekari - rekao je Mahmutović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa