25. novembar 2010.25. nov 2010.
U ŠAPCU OBELEŽEN VEK OD OSNIVANjA DRUŠTVA PRIJATELjA FRANCUSKE

VELIKI PARIZ U MALOM PARIZU

Kako je francuska kultura postala obrazac ponašanja. Kad je Pariz postao prestonica svetske kulture. Kakav je Pariz bio u 18. veku. Koliko do Šapčana dopire činjenica da je pre sto godina formirano Društvo Francuske
Dani francuske kulture u Šapcu bili su prilika da se posetioci ove manifestacije upoznaju sa istorijom, arhitekturom, običajima, modom i, uopšte, načinom života ljudi iz ove velike zemlje u proteklih nekoliko vekova. Upravo to je period kad je Francuska izrastala u svetsku silu, a Pariz prestonica svetske kulture i obrazac razvoja ljudskog stvaralaštva u svim oblastima od arhitekture, muzike, književnosti, slikarstva, do gastronomije i mode.
O razvoju takvog Pariza, koji je kroz 18. vek izrastao u svetski „grad svetlosti“, Šapčanima je u sredu, 17. novembra govorila Milica Vinaver Ković. U holu Biblioteke šabačke, gde je predavanje održano, poštovaocima francuske kulture Milica Vinaver Ković zanimljivim i sadržajnim predavanjem, koje su pratili video zapisi, predstavila je burnu istroiju Pariza u 18. veku.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa