15. decembar 2016.15. dec 2016.
USVOJEN DRUGI REBALANS BUDžETA
DEVETA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA ŠAPCA

USVOJEN DRUGI REBALANS BUDžETA

Deveta sednica Skupštine grada održana u ponedeljak, a na dnevnom redu bilo je 39 tačaka. Najvažnije odluke koje su se našle pred odbornicima bile su rebalans budžeta i revidiranje strategije održivog razvoja
Rebalans budžeta je, kako je navedeno, rađen zbog izmene zakonskih propisa. Nije došlo do povećanja prihoda ili rashoda, nego do preraspodele sredstava.
Opozicija je, pre svega, imala zamerku na to što je prvo usvojen budžet za 2017. godinu, a onda rebalans za 2016.
- Kada je u septembru bio prvi rebalans budžeta i kada je gradska vlast rekla da je deficit 260 miliona dinara, mi smo upozoravali da će na kraju godine biti između 300 i 500 miliona dinara. Planirani prihodi budžeta manji su za 404 miliona i to je rezultat ove vlasti, rekao je poverenik Srpske napredne stranke Aleksandar Pajić.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, je istakao da su promene isključivo knjigovodstvene prirode.
- Ušli smo u reorganizaciju našeg javnog sistema i u spajanje određenih preduzeća i reformu uprave. Da bi to moglo da se desi na odgovarajući način, potrebno je da se izmene određene finansijske pozicije. Treba da se usklade preuzete obaveze javnih preduzeća koja se spajaju i koja prestaju da postoje, rekao je gradonačelnik.
Kao najvažniju temu zasedanja gradonačelnik je istakao Strategiju održivog razvoja grada Šapca sa akcionim planom 2017 – 2020. Ovom Strategijom su predviđena tri ključna projekta za sledeću godinu: izrada novog Kvantaša, Sava Park i proširenje Severozapadne radne zone.
Većina odbornika dala je podršku Strategiji upravljanja rizicima grada Šapca. Svrha ove strategije je poboljšanje sposobnosti ostvarivanja strateških ciljeva grada, kroz upravljanje pretnjama i prilikama, kao i stvaranje okruženja koje doprinosi većem kvalitetu, delotvornosti i rezultatima u svim aktivnostima i na svim nivoima.
Među značajnijim tačkama bio je i izbor novog direktora JP za upravljanje građevinskim zemljištem. Umesto Vladimira Nedeljkovića imenovan je Milan Vasić, za vršioca dužnosti ove funkcije. Pored toga, za v.d. direktora Međuopštinskog istorijskog arhiva imenovan je Davor Stanojević.
Dosadašnji vršioci dužnosti direktora Centra za stručno usavršavanje i Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” Tatjana Marković Topalović i dr Branko Bujković imenovani su za direktore ovih ustanova.
Usvojena je Procena ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća.
Takođe, data je saglasnost na Odluku o matičnim područjima grada Šapca. Time su određena matična područja za koja se vode matične knjige.
Izmenom i dopunom odluke o javnim parkiralištima roditelji novorođene dece sa prebivalištem na teritoriji grada Šapca, moći će besplatno da parkiraju na javnim parkiralištima u periodu od mesec dana.
Jednom od odluka koja se našla pred odbornicima regulisana je i naknada troškova prevoza od kuće do škole za učenike iz socijalno ugroženih porodica.
Objekti Sinagoge i dela Zgrade kulture Mišar dati su na korišćenje Narodnom muzeju u Šapcu.
Podela ljubavi
Direktor Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”, Branko Vujković, sa govornice je pohvalio rad ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara. Posle ovoga za govornicu je izašao Aleksandar Pajić koji je izjavio da je ovo prvi put da neko iz vladajuće većine govori pozitivno o radu nekog iz republičke Vlade i zahvalio se Vujkoviću.
Nakon njih za govornicu je izašao i gradonačelnik koji je rekao da mu je drago što je došlo do “podele ljubavi” i da je lepo videti ih da sarađuju.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa