15. decembar 2016.15. dec 2016.
SNS HOĆE, OSTALI
ŠABAČKI POLITIČARI O VEZIVANjU PREDSEDNIČKIH I PARLAMENTARNIH IZBORA

SNS HOĆE, OSTALI

Pajić (SNS): Izbori potrebni ukoliko se nastavi sa nekulturnim i nevaspitanim ponašanjem opozicije u parlamentu. Zelenović (ZZS): Nepotrebno. Vučić ne želi da prizna da Nikolić nije dobar kandidat za predsednika Srbije. Kostadinović (DS): U Srbiji sve zavisi od volje jednog čoveka koji bi da bude i predsednik i premijer i da vlada zauvek
Najava da bi u aprilu sledeće godine mogli da uz redovne predsedničke izbore budu organizovani i vanredni parlamentarni izbori, uznemirili su srpsku političku scenu.
Pitanje koje se nameće je da li je Srbiji potrebno vanredno glasanje za parlament manje od godinu dana od održavanja poslednjih parlamentarnih izbora. Postoji ogromna skupštinska većina koja svesrdno podržava kabinet Aleksandra Vučića i ni na jedan način nije ugrožena. Analitičari eventualnu motivaciju Vučića da se odluči na takav potez vide u ishodu prethodnih izbora, ali i u potrebi da osigura odlučnu pobedu kandidata Srpske napredne stranke na predstojećim predsedničkim izborima.
Jedini razlog da uz predsedničke budu raspisani i parlamentarni izbori Bojan Klačar iz Cesida vidi kao pomoć Tomislavu Nikoliću koji bi u tom slučaju bio kandidat naprednjaka.
- Da se negde u jednoj zajedničkoj kampanji postignu dve stvari: prva je da se napravi bolji izborni rezultat nego da postoje samo predsednički izbori, a drugi da se pošalje jaka motivišuća poruka za svoje biračko telo da postoji jedinstvo unutar SNS-a i neki jedinstven stav u pogledu tih izbora - smatra Klačar.

Vidimo da je republički parlament paralisan u radu zbog nekulturnog i nevaspitanog ponašanja dela opozicije


Glas za raspisivanje vanrednih parlementarnih izbora premijer Srbije ima i iz Povereništva svoje partije u Šapcu. Poverenik dr Aleksandar Pajić smatra da su ti izbori potrebni ukoliko se nastavi sa nekulturnim i nevaspitanim ponašanjem opozicije u parlamentu.
- Još se odlučuje o tome da li će biti i predsednički i parlamentarni izbori u isto vreme. Vidimo da je republički parlament paralisan u radu zbog nekulturnog i nevaspitanog ponašanja dela opozicije. Mislimo da bi jednim normalnim odnosom sve bilo izbalansirano i da ne bismo morali da izlazimo i na parlamentarne izbore. Ukoliko se ovako nastavi, međutim, mislim da bi izbori bili dobro rešenje.

Aleksandar Vučić ne želi da prizna da Tomislav Nikolić nije dobar kandidat za predsednika Srbije


Predsednik stranke Zajedno za Srbiju i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović smatra da je vezivanje predsedničkih izbora sa parlamentarnim, koji su organizovani pre manje od godinu dana, nepotrebno građanima Srbije.
- Apsolutno je nepotrebno da građani ponovo prolaze golgotu sa organizovanjem varednih parlamentarnih izbora, jer nikada nismo imali češće izbore, nikada jasnije nisu rekli šta žele, i nikada im manje toga nije bilo ispunjeno. Aleksandar Vučić ne želi da prizna da Tomislav Nikolić nije dobar kandidat za predsednika Srbije. Činjenica je da su predsednički izbori uvek bili pokretač ozbiljnih i dramatičnih promena u društvu. Mislim da će nam se to desiti i na ovim predstojećim, baš kao što se to dešavalo 2008. i 2012. godine. Siguran sam da će pobediti kandidat opozicije – kaže Zelenović.

Živimo u državi u kojoj predizborna kampanja non-stop traje


Zamenik predsednika Izvršnog odbora Demokratske stranke Dušan Kostadinović smatra da danas u Srbiji, nažalost, sve zavisi od volje jednog čoveka koji bi da bude i predsednik i premijer i da vlada zauvek.
- Živimo u državi u kojoj predizborna kampanja non-stop traje. To je najbolji način da nesposobna vlast skrene pažnju sa činjenice da se u Srbiji danas živi najteže u poslednjih 15 godina. Vanredni parlamentarni izbori mogu biti održani zajedno sa predsedničkim isključivo zbog političkih kalkulacija premijera, a sigurno ne zbog interesa građana - naglašava Kostadinović.

Kada ne postoji politička stabilnost i izvesnost šta će se dešavati, to predstavlja faktor odvraćanja da se u Srbiju investira


Da nije dobro da se često organizuju vanredni parlamentarni izbori smatra i predsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove u Šapcu Živojin Vuletić.
- To nije dobro, pre svega, zbog građana Srbije i budžeta iz kog se izbori finansiraju. Predsednički izbori moraju da se organizuju, jer su redovni. Što se tiče parlamentarnih, međutim, smatram da to nije dobra ideja. Poprilično koštaju, a istovremeno se daje loš signal investitorima. Kada ne postoji politička stabilnost i izvesnost šta će se dešavati, to predstavlja faktor odvraćanja da se u Srbiju investira – smatra Vuletić.

Mislim da je to orgoman i nepotreban trošak i da će izazvati zastoj u državnoj administarciji koja još od prolećnih izbora nije počela da funkcioniše i da radi u punom kapacitetu


Predsednik Gradskog odbora Nove Srbije Božidar Katić siguran je da je apsurdna situacija da se u jednoj zemlji parlamentarni izbori održavaju svake godine.
- To jeste najbliže demokratiji, ali onda bismo mogli da ukinemo Skupštinu i glasamo o svakom zakonu. Mislim da je to orgoman i nepotreban trošak i da će izazvati zastoj u državnoj administarciji koja još od prolećnih izbora nije počela da funkcioniše i da radi u punom kapacitetu. Pomeriće sve projekte koji su trenutno u toku i sve državne institucije će izmestiti u kampanju. To će onemogućiti državu da funkcioniše. Moj stav je da to nije pametno, to je katastrofa – napominje Katić.

Ako bude odlučeno da uz redovne predsedničke imamo i vanredne parlamentarne izbore, mi smo spremni


„Dveri“ su spremne za obe varijante, kaže Predrag Vukosavović, administrator Srpskog pokreta „Dveri“ u Šapcu, ali dodaje da nije nužno raspisivati vanredne parlamentarne izbore.
- Smatramo da je previše i za budžet i za generalno stanje u državi da imamo izbore i za predsednika i za parlement. Ne protivimo se, međutim, ako bude odlučeno da uz redovne predsedničke imamo i vanredne parlamentarne izbore, mi smo spremni – napominje Vukosavović.

MOGUĆI SCENARIJI


Ima nekoliko ideja u vezi sa predstojećim predsedničkim izborima. Datum je navodno već određen i to je 9. april. Ideja je da kompletna vladajuća koalicija podrži Tomislava Nikolića i da mu dodatni vetar u leđa budu i parlamentarni izbori gde bi ta koalicija nastupila pod jednim imenom i brojem. U ovoj varijanti, procena je da bi Nikolić pobedio u prvom krugu. Ako istraživanja ne budu potvrdila ta očekivanja, pred premijerom su samo dva modela. Ili da se on kandiduje i „oduva“ konkurente u prvom krugu, ili da parlamentarne izbore veže za drugi krug predsedničkih izbora – 23. decembra.


SPS ĆUTI, NIGDE IH NEMA


Iako su se šabački socijalisti pojačali prelaskom dva obdornika stranke „Zajedno za Srbiju“, od njih nema ni traga ni glasa. Poverenik SPS za Šabac Vanja Vukić je u Beogradu, doskorašnji poverenik dr Mirko Kerkez prisustvovao samo konstitutivnoj sednici Skupštine grada Šapca, a njegovim stopama su krenuli i novopečeni članovi SPS koji ne dolaze na skupštinska zaseda, niti odgovaraju na naše pozive. Tako smo ostali uskraćeni za stav SPS u Šapcu povodom mogućnosti raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.
M.M. – N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa