Инфо

Берза

 • aero 1.687 ▲ 0,24%
 • alfa 33.600 ⚫ -0,00%
 • dinnpb 3.480 ⚫ 0,00%
 • epen 14.000 ▲ 4,46%
 • fito 2.800 ⚫ 0,00%
 • gfom 148 ⚫ 0,00%
 • irtl 560 ⚫ 0,00%
 • kmbn 1.900 ▲ 0,80%
 • mtlc 2.037 ▲ 1,85%
 • niis 688 ▲ 1,18%
 • rmks 1.570 ▲ 4,53%
 • rso1491 141,90 ▲ 0,54%
 • rvst 1.950 ⚫ 0,00%
 • sjpt 140 ▲ 3,70%
 • tgas 11.000 ⚫ 0,00%
 • vzas 80 ⚫ 0,00%
(15. децембар 2016.)
ПОВОДОМ ИНЦИДЕНТА У ДВОРИШТУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „ЈЕВРЕМ ОБРЕНОВИЋ“ КАДА ЈЕ ПАС ПОВРЕДИО ТРОЈЕ ДЕЦЕ

КАДА БЕЗАЗЛЕНОСТ ПРЕРАСТЕ У ОПАСНОСТ

КАДА БЕЗАЗЛЕНОСТ ПРЕРАСТЕ У ОПАСНОСТ
У питању је био власнички пас, а према речима Ненада Илића из Комуналне полиције у Шапцу, утврђено је и ко је власник овог пса. У школи кажу да станари из суседних зграда често у двориште доводе псе у шетњу у вечерњим сатима и да то не могу да спрече
У Шапцу, у дворишту ОШ ,,Јеврем Обреновић“, пас расе амерички стафорд теријер, напао је троје ученика и нанео им је лакше повреде.
На срећу, деца су добро, али су последице упада пса у школско двориште могле бити много веће, да пса нису успели да савладају и убаце у салу дежурни наставници ове школе. Све је почело као безазлена игра деце и пса у школском дворишту, али се ситуација у тренутку отргла контроли када је пас почео да јурца по дворишту и тада је повређено троје деце.
Осим екипе зоохигијене која је одмах одвела пса у ветеринарску службу на преглед, брзо је реаговала и Комунална полиција која је пронашла власника пса и наложила покретање поступка.
У питању је био власнички пас, а према речима Ненада Илића из Комуналне полиције у Шапцу, утврђен је и власник овог пса.
- Том приликом смо узели изјаву од власника и уручен му је прекршајни налог, када је у питању прекршај који је у области деловања Комуналне полиције. То се првенствено односи на пуштање пса без надзора ван ограђеног простора, што је и био узрок овог догађаја – рекао је Илић.
Он је додао да је Комунална полиција послала извештај Основном јавном тужилаштву у Шапцу и на њему је да одлучи да ли има основа за евентуално кривично дело.
Душан Панић има стафорде последњих седам година, а од скоро и одгајивачницу паса ове расе. Истиче да они нису агресивни према људима, него према другим псима, али да ипак све зависи од тога ко одгаја пса.
- Стафорди су доста распрострањени и доступни сваком. Непажњом и неправилним радом може се направити агресиван пас. Према статистикама ретривери су уједљивији од стафорда. Они су породични пси, али су кроз историју коришћени за борбе, а неки то раде и сада. Пса обично узнемире непознати звуци, у конкретном случају то је била вриска деце међутим, да је међу толику децу пућтена и нека друга животиња од 35 килограма било би повређених - наводи Панић.
Он, ипак, наводи да је за сваку осуду што је пас ван контроле изашао из дворишта и да је закон по овом питању јасан. Велике и средње расе паса морају се изводити на повоцу и са корпом на устима.
Основно питање је како се овај пас нашао у школском дворишту. Одговор немају ни у школи „Јеврем Обреновић“. У школи кажу да станари из суседних зграда често у двориште доводе псе у шетњу у вечерњим сатима и да то не могу да спрече. Према информацијама из комуналног предузећа у Шапцу, само у последњих неколико дана дежурне екипе одвеле су са улице у азил 17 паса луталица, док је један имао власника.
- Капацитет прихватилишта је 230 до 250 паса, зависно од величине и колико можемо да сместимо у боксове. Наша служба редовно хвата псе четири дана у недељи али ради и ван радног времена пасивно дежурство - Александар Леонтић, шеф зоохигијене ЈКП „Стари град“ Шабац.
Да се направи боља стратегија о смањењу паса луталица, а власници приморају да своје псе обележе, вакцинишу и поштују прописе, у Градској управи одржан је састанак надлежних служби а помоћ су понудила и удружења грађана за заштиту животиња.

ЈЕДАН УЈЕД МЕСЕЧНО

У Хитној помоћи у Шапцу кажу, да се њиховој служби због уједа пса, јави бар један пацијент масечно, а неки грађани се због исте повреде јаве и свом изабраном лекару. У Градској управи наводе да су у овој години на име накнаде за ујед пса по тужби грађана исплатили око 3 милиона и 700 хиљада динара, а неки случајеви се окончају без тужбе.


НЕПОЗНАТЕ ПСЕ ИГНОРИСАТИ


Славиша Машић бави се псима више од 30 година, а професионалном дресуром десетак. Према његовим речима, најважније је да деца када виде пса не паниче, него да га игноришу.
- Гледао сам снимак и јасно се види да ни једно дете које је стајало у групи и није реаговало, пас није ни такао. То је крупан пас и повреде на малој деци лако настану у игри. Стафорди нису агресивни према људима. Мене је ујео далматинац, златни ретривер, а вероватно најнервознији су пекинезери. Деца у граду немају контакт са псима. Често су и родитељи неинформисани или своје анимозитете према животињама преносе на децу - каже Машић и додаје да би било добро организовати едукацију деце по школама да би знала како да се понашају у сличним ситуацијама.

М. М. - Н. К.

Најновији број

13. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa