15. decembar 2016.15. dec 2016.
KADA BEZAZLENOST PRERASTE  U OPASNOST
POVODOM INCIDENTA U DVORIŠTU OSNOVNE ŠKOLE „JEVREM OBRENOVIĆ“ KADA JE PAS POVREDIO TROJE DECE

KADA BEZAZLENOST PRERASTE U OPASNOST

U pitanju je bio vlasnički pas, a prema rečima Nenada Ilića iz Komunalne policije u Šapcu, utvrđeno je i ko je vlasnik ovog psa. U školi kažu da stanari iz susednih zgrada često u dvorište dovode pse u šetnju u večernjim satima i da to ne mogu da spreče
U Šapcu, u dvorištu OŠ ,,Jevrem Obrenović“, pas rase američki staford terijer, napao je troje učenika i naneo im je lakše povrede.
Na sreću, deca su dobro, ali su posledice upada psa u školsko dvorište mogle biti mnogo veće, da psa nisu uspeli da savladaju i ubace u salu dežurni nastavnici ove škole. Sve je počelo kao bezazlena igra dece i psa u školskom dvorištu, ali se situacija u trenutku otrgla kontroli kada je pas počeo da jurca po dvorištu i tada je povređeno troje dece.
Osim ekipe zoohigijene koja je odmah odvela psa u veterinarsku službu na pregled, brzo je reagovala i Komunalna policija koja je pronašla vlasnika psa i naložila pokretanje postupka.
U pitanju je bio vlasnički pas, a prema rečima Nenada Ilića iz Komunalne policije u Šapcu, utvrđen je i vlasnik ovog psa.
- Tom prilikom smo uzeli izjavu od vlasnika i uručen mu je prekršajni nalog, kada je u pitanju prekršaj koji je u oblasti delovanja Komunalne policije. To se prvenstveno odnosi na puštanje psa bez nadzora van ograđenog prostora, što je i bio uzrok ovog događaja – rekao je Ilić.
On je dodao da je Komunalna policija poslala izveštaj Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu i na njemu je da odluči da li ima osnova za eventualno krivično delo.
Dušan Panić ima staforde poslednjih sedam godina, a od skoro i odgajivačnicu pasa ove rase. Ističe da oni nisu agresivni prema ljudima, nego prema drugim psima, ali da ipak sve zavisi od toga ko odgaja psa.
- Stafordi su dosta rasprostranjeni i dostupni svakom. Nepažnjom i nepravilnim radom može se napraviti agresivan pas. Prema statistikama retriveri su ujedljiviji od staforda. Oni su porodični psi, ali su kroz istoriju korišćeni za borbe, a neki to rade i sada. Psa obično uznemire nepoznati zvuci, u konkretnom slučaju to je bila vriska dece međutim, da je među toliku decu pućtena i neka druga životinja od 35 kilograma bilo bi povređenih - navodi Panić.
On, ipak, navodi da je za svaku osudu što je pas van kontrole izašao iz dvorišta i da je zakon po ovom pitanju jasan. Velike i srednje rase pasa moraju se izvoditi na povocu i sa korpom na ustima.
Osnovno pitanje je kako se ovaj pas našao u školskom dvorištu. Odgovor nemaju ni u školi „Jevrem Obrenović“. U školi kažu da stanari iz susednih zgrada često u dvorište dovode pse u šetnju u večernjim satima i da to ne mogu da spreče. Prema informacijama iz komunalnog preduzeća u Šapcu, samo u poslednjih nekoliko dana dežurne ekipe odvele su sa ulice u azil 17 pasa lutalica, dok je jedan imao vlasnika.
- Kapacitet prihvatilišta je 230 do 250 pasa, zavisno od veličine i koliko možemo da smestimo u boksove. Naša služba redovno hvata pse četiri dana u nedelji ali radi i van radnog vremena pasivno dežurstvo - Aleksandar Leontić, šef zoohigijene JKP „Stari grad“ Šabac.
Da se napravi bolja strategija o smanjenju pasa lutalica, a vlasnici primoraju da svoje pse obeleže, vakcinišu i poštuju propise, u Gradskoj upravi održan je sastanak nadležnih službi a pomoć su ponudila i udruženja građana za zaštitu životinja.

JEDAN UJED MESEČNO

U Hitnoj pomoći u Šapcu kažu, da se njihovoj službi zbog ujeda psa, javi bar jedan pacijent masečno, a neki građani se zbog iste povrede jave i svom izabranom lekaru. U Gradskoj upravi navode da su u ovoj godini na ime naknade za ujed psa po tužbi građana isplatili oko 3 miliona i 700 hiljada dinara, a neki slučajevi se okončaju bez tužbe.


NEPOZNATE PSE IGNORISATI


Slaviša Mašić bavi se psima više od 30 godina, a profesionalnom dresurom desetak. Prema njegovim rečima, najvažnije je da deca kada vide psa ne paniče, nego da ga ignorišu.
- Gledao sam snimak i jasno se vidi da ni jedno dete koje je stajalo u grupi i nije reagovalo, pas nije ni takao. To je krupan pas i povrede na maloj deci lako nastanu u igri. Stafordi nisu agresivni prema ljudima. Mene je ujeo dalmatinac, zlatni retriver, a verovatno najnervozniji su pekinezeri. Deca u gradu nemaju kontakt sa psima. Često su i roditelji neinformisani ili svoje animozitete prema životinjama prenose na decu - kaže Mašić i dodaje da bi bilo dobro organizovati edukaciju dece po školama da bi znala kako da se ponašaju u sličnim situacijama.

M. M. - N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa