15. decembar 2016.15. dec 2016.
KONGLOMERAT LUDILA
BEOGRADSKA PREMIJERA PREDSTAVE FBI DOSIJE TESLA 18. DECEMBRA U SAVA CENTRU

KONGLOMERAT LUDILA

“Spilberg se nije usudio da radi film o Tesli, ja sam luđi od njega. Predstava je rezultat alhemijskog procesa, kao uostalom i svaka umetnost. Pokušali smo da od đubreta koje leži po našim kontejnerima napravimo zlato, i čini mi se da smo uspeli”, istakao je između ostalog dr Nele Karajlić
Nakon mesec dana od premijernog izvođenja multimedijalnog spektakla “FBI Dosije Tesla” u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, 16. decembra Novosađani će zbog velikog interesovanja publike imati priliku da uživaju u repriznom izdanju, dok je velika beogradska premijera zakazana u Sava Centru, dva dana kasnije 18. 12. u 20:21. Nakon toga, 26. decembra predstava putuje u Banjaluku, dok je za sledeću godinu predviđena turneja po celoj Srbiji , Republici Srpskoj i dijaspori.
- Na premijeri je bilo predivno. Ljudi su stajali, aplaudirali. Gledali oni u nas, mi u njih. Bili smo u čudu i mi i oni - objašnjava Nenad Janković alijas dr Nele Karajlić, i na pitanje o dolasku ovog multimedijalnog spektakla u Šabac odgovara.
- Naravno da ćemo doći, bez ikakve sumnje.
U predstavi pored Neleta koji igra policajca Nika Nelsona igraju i Nikola Rakočević (NikolaTesla), Marko Gvero (Arturo Sati), Aleksandar Gajin (Mark Tven), Bojan Dimitrijević (Pepe), Vaja Dujović (Ana Marija), Ivan Zablaćanski (Karlo), Milorad Kapor (Bibi), Nebojša Savić (Ruski špijun), Boško Ćirković Škabo (član grupe “Beogradski sindikat”) i Nebojša Glogovac (na filmskom platnu).
-Nikola Rakočević je nauzbuljiviji Tesla do sada. Svojom glumačkom veštinom uspeo je da nadmaši Petra Božovića – tvrdi dr Nele.
Film uživo
Radnja predstave smeštena je u Njujork 1943. godine. Naučnikova smrt pokreće trku svetskih obaveštajnih službi za Teslinim tajnim oružjem koje bi moglo promeniti tok Drugog svetskog rata. Dramaturški, u predstavi su isprepletana dva narativna toka. Jedan je krimi priča sa ulica Njujorka četrdesetih godina prošlog veka, a druga je sam Tesla kao svojevrsna savest čovečanstva.
- Predstava je rezultat alhemijskog procesa, kao i svaka umetnost. Pokušali smo da od đubreta koje leži po našim kontejnerima napravimo zlato, i čini mi se da smo uspeli. Dobili smo jedan film uživo, nešto najuzbudljivije u čemu sam ja učestvovao. Napravili smo predstavu koja pomera percepciju običnog gledaoca. Konglomerat ludila, koji smo stvarali šest meseci, prvo kroz tekst koji sam pisao u stihu želeći da reči Nikole Tesle dignem na viši nivo, a potom kroz avanturu sa saradnicima koji su mi pomogli da taj tekst dobije i vizuelno scensko obličje - kaže dr Nele.
Moju fikciju
potvrdio FBI
Ideja da radi projekat o Tesli rodila se pre nekoliko godina. Mnoge stvari do kojih je Karajlić intuitivno došao, FBI je kasnije potvrdio.
- FBI dokumenta koja su obelodanjena pre par meseci su ono što sam ja znao još pre par godina. Kada smo počeli razmišljati o Tesli, jer ovaj narod njemu nije dovoljno dao, odnosno mnogo smo čuli, a malo znamo o njemu. Već tada smo pretpostavili da je postojao neki mehanizam po kojem je on praćen od obaveštajnih službi. Sve ono što je bilo kao rezultat moje fikcije, FBI je skoro potvrdio: “Jes’ Nele u pravu si, kako si to znao”- u svom maniru objašnjava dr Nele Karajlić.
Doktor i genije u
rodbinskim odnosima
Na konferenciji za medije održanoj povodom beogradske premijere predstave “FBI Dosije Tesla” u Sava Centru, Karajlić je okupljenim novinarima predočio brojne spone između njega i velikog naučnika, sa posebnim akcentom na familijarnim vezama.
- Mene i Teslu veže još jedna stvar. Ni on ni ja nismo završili fakultet, a on je najveći naučnik u istoriji čovečanstva, a ja lažni doktor.
- Dobar deo moje familije dolazi iz Knina i iz Grahova, onih delova bivše Jugoslavije odakle je i Tesla. Ne treba nam fejsbuk da bi smo ustanovili rodbinsku vezu. Zanimljiva je epizoda od pre deset godina, kada je “Nin” imao anketu o najvećim Srbima, i kada sam ja na prvo mesto stavio Andrića a na drugo Teslu. Rodica iz Beograda odmah me pozvala i uvređeno konstatovala kako me nije sramota da rođaka stavim na drugo mesto.
Luđi od Spilberga
Iako je pre nekoliko godina Stiven Spilberg otkupio autorska prava na knjigu Margaret Čejni o životu Nikole Tesle, činjenicu da američki režiser još uvek nije snimio film po ovom literalnom ostvarenju Karajlić pre svega objašnjava zapadnjačkim duhom, zatvorenim za nadrealne vizije.
- Ja sam luđi od Spilberga. On je shvatio da je Teslin život preobiman, a to sam ja znao u samom startu. Zato sam i pokušao da stvari postavim nadrealno, jer mi je to uža specijalnost. Cela priča počinje u trenutku Tesline smrti. Glavni junak shvata da je jedina osoba koja može da mu pomogne sam Nikola Tesla, a jedino mesto gde može da ga sretne su snovi. Teško da Spilberg, ili bilo koji zapadnjak može da ima tako nadrealnu viziju. Oni su satkani od drugog duhovnog sastava.

20:21
Svaka predstava će početi u isto vreme i to u 20 sati i 21 minut, što simbolično predstavlja 2021. godinu, vreme kada će Novi Sad postati evropska prestonica kulture.

Spektakl za oči i dušu
Konferencija za medije povodom begradske premijere održana je prošlog petka u Sava Centru. Pored Neleta, događaju je prisustvovala i njegova supruga Sanja Janković zadužena za scenografiju, direktor fotografije Dragan Vildović, kostimograf Jelena Malešević i glumci Marko Gvero i Milorad Kapor.
-Priča je brza, gledalac nema vremena da vidi sve detalje. Najinspirativniji za vizuelno predstavljanje je za mene bio Tesla, ne kao naučnik nego filozof jer je to u suštini i bio- istakla je scenograf Sanja Janković.
- Moje iskustvo na predstavi bilo je jako inspirativno, jer sam čovek sa filma. Bio je ovo veliki izazov, koji verujem da smo uspešno savladali- izjavio je Vildović.
- Nele je tip pravog renesansnog umetnika. Muzikom koju je napisao za ovaj komad ne bi se postideli ni holivudski blokbasteri- rekao je Kapor.
- Ovo je spektakl za dušu i oči. Zadovoljstvo u moru svakodnevnih stvari- istakao je Vuk Žugić iz Sava Centra.
“FBI Dosije Tesla” kao producenti potpisuju Tesla global forum, Njalter media iz Beograda i udruženje Princip. Pozorišni spektakl je rađen u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem, a podržan je od gradova Novog Sada i Beograda.

U Šapcu me dobro ušili


- U Šapcu sam sa “Pušenjem” bio jedno 20.000 puta. Jednom sam skočio u publiku, rasekao usnu na veštačko cveće. Vodili me na ušivanje. Doktorka je bila toliko dobra da se ožiljak više ne vidi, a bila je ogromna rupa.

T.T. - M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa