Info

25. novembar 2010.25. nov 2010.
NOVINAR „GLASA PODRINjA“ U MAĐARSKOJ KOJA 2011. GODINE PREUZIMA PREDSEDAVANjE EU

PODRŠKA SRBIJI ZA BRISELSKO ČLANSTVO STIŽE SA SEVERA

Mađarska, kao buduća predsedavajuća EU, očekuje da će kandidatura Srbije za članstvo u Uniji biti odobrena u jesen iduće godine. Ne mogu da kažem da će tada početi i pregovori o članstvu, ali smatram da je sam status kandidata za članstvo u EU veliki korak napred. Evropska komisija je takođe spremna da da veoma detaljnu „mapu puta“ Srbiji kako da se pripremi za pregovore o članstvu, preneli su izvori iz Ministarstva spoljnih poslova Mađarske stav zvanične Budimpešte predstavnicima „sedme sile“ iz Srbij
Proširenje je pozicionirano na četvrtom mestu na listi prioriteta mađarskog predsedavanja i Budimpešta smatra da će iduća godina biti veoma važna za proces evropske integracije Zapadnog Balkana, jer će Hrvatska postati prva zemlja regiona koja će potpisati ugovor o pristupanju EU. Time će praktično EU potvrditi spremnost da prihvati zemlje regiona u svoje članstvo.
Ono što čini 2011. godinu tako važnom je i to što će ostale zemlje Zapadnog Balkana ili krenuti u pregovore o članstvu ili dobiti status kandidata za članstvo na osnovu kojeg će biti otvoreni pregovori o pristupanju EU, ocenili su predstavnici MIP Mađarske na sastanku sa novinarima koji su organizovali ambasada Mađarske u Beogradu i Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije. Oni su izrazili zadovoljstvo odlukom Saveta ministara EU da prosledi kandidaturu Srbije Evropskoj komisiji. Prema njihovim tvrdnjama, EU sada može da se „opusti“, jer je na Beogradu da uradi domaći zadatak i odgovori na Upitnik Komisije na osnovu kojeg će ona izraditi mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo. Međutim, Mađarska je, kako tvrde, spremna da pomogne u svakoj oblasti u kojoj Srbiji bude bila potrebna pomoć, dok priprema odgovore na pitanja Komisije.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa