15. decembar 2016.15. dec 2016.
Šetnjom kroz Beograd
IZLET U PRESTONICU ČLANOVA PLANINARSKOG DRUŠTVA „CER“

Šetnjom kroz Beograd

Šabački planinari, članovi PSD “Cer” prvi dan proteklog vikenda proveli su u višesatnoj šetnji kroz Beograd i Zemun, sa željom da što više upoznaju kulturno-istorijske i druge znamenitosti pomenutih graadova.
Šapčanima ovo nije prva Akcija takvog karaktera. Oni su tokom ove godine u više navrata izvodili takve aktivnosti širom Srbije, a posebno u Vojvodini, gde su ređe bili prisutni, u odnosu na druge gradove i mesta Srbije.
Čovek nije drvo, da se veže samo za jedno mesto, mesto rođenja, zapisao je Meša Selimović, književnik, u delu romana “Derviš i smrt”. Vezanost za jedno mesto to je njegova nesreća, koja ga čini nesigurnim, manje snalažljivim i hrabrijim.
Putovanja ne moraju da budu imperativ, ali ona svakako jesu melem za dušu i um. Ona nas obogaćuju, razgaljuju, oživljavaju i opuštaju. To je deo razloga zbog kojih su se šabački planinari “otisnuli” ka Zemunu, odnosno Beogradu proteklog vikenda, iskoristivši poslednje jesenje dane za ovakve aktivnosti.
U vreme jutarnje kafe ušli smo u Zemun, grad podignut na desnoj obali Dunava, koji je u Zemunu toliko širok i deluje kao more, pa nije ni čudo kada čujemo pesmu “Dunave, Dunave naše more”. Šetajući zemunskim kejom pažnju privlače brojne družine labudova, koji pokrivaju priobalje pomenute reke, na kojoj su usidreni brojni čamci, brodice, pa i poneki rečni brodić, koga opsedaju brojna jata galebova. To sve stvara idiličnu sliku. Ovom prilikom Šapčani su posetili, atraktivnu milenijumsku kulu, podignutu 1896. godine, na uzvišenju Gardoš u njegovom središnjem delu sa koje “puca” pogled na Pančevo, Beograd, ušće Save u Dunav i šire prema Sremu.
Napuštajući Zemun prelazimo preko Brankovog mosta sa koga se nazire gradilište i građevine projekta “Beograd na vodi”, prelazimo podno zidina Kalemegdana ili Beogradske tvrđave, jedna od najposećenijih turističkih destinacija Beograda, u kojoj će Šapčani provesti najveći deo dana. Šetajući Kalemegdanom zastajemo pored brojnih tabli sa različitom sadržinom, kao što je ova tabla, iz čijeg natpisa saznajemo da je Beograd 411. godine, prilikom raspada Velikog carstva, potpao pod vladavinu istočnog carstva Vizantije. S druge table čitamo kada je Beograd potpao pod Osmanlijsko carstvo, pa kada je od istog oslobođen i tako mnogo toga iz istorije Beograda ovom prilikom saznajemo ili se pak na te događaje podsećamo.
Nije izostala ni šetnja Terazijama, Obilićevim vencem, Trgom Republike, i drugim destinacijama, kako bi što više saznali o našem glavnom gradu, koji ovih pretprazničnih dana izgleda tako lepo i zabavno podsećajući posetioce na velelepne svetske metropole.
Lepo je kada čitamo knjige, razne časopise, posmatramo TV program, ali je najlepše ono što u direktnom kontaktu vidimo i doživimo. I na kraju ovog teksta da se podsetimo izreke proroka Muhameda u kojoj kaže: “Nemoj mi reći koliko si obrazovan, nego reci mi koliko si proputovao!“
M.Botić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa