15. decembar 2016.15. dec 2016.
Pevanje iz duše
VOKALNA GRUPA „ŠAPČANKE“

Pevanje iz duše

„ I sam Gospod se slavio najsavršenijim instrumentom - ljudskim glasom. Pesme izvodimo jednoglasno, dvoglasno, troglasno gde u izvođenju dominira lepota lirskog pevanja“, kaže osnivač Živka Jovanović. „Kada pevamo mi uživamo u muzici, energiji i tom lekovitom muzičkom kiseoniku koji odlazi „direktno“ u mozak“, dodaje mr Tatjana Marković Topalović, jedna od članica
Na šabačkoj pevačkoj sceni Vokalna grupa „Šapčanke“ pojavila se pre godinu dana. Za veoma kratko vreme, pored održanog solističkog koncerta u Kulturnom centru 22. decembra 2015. godine, uzele su učešće na brojnim manifestacijama poput Noći muzeja, proslave 8. marta – Dana žena, izložbama u Šabačkom pozorištu, Narodnom muzeju, galeriji Udruženja „Krug 10“. Negujući lepo, umetničko pevanje, koje ističe glasovne kvalitete pevača i tehniku pevanja, postale su prepoznatljive ne samo kod nas već i van granica naše zemlje i to na dva nastupa u Pragu.
- „Šapčanke“ su ženska pevačka ili vokalna grupa jer ističe vokal ili glas, a i sam Gospod se slavio najsavršenijim instrumentom - ljudskim glasom. Pesme izvodimo jednoglasno, dvoglasno, troglasno gde u izvođenju dominira lepota lirskog pevanja. Pored akapela pevanja „Šapčanke“ izvode pesme uz instrumentalnu pratnju harmonike, klavira i raznih udaraljki. Na prvom, odnosno celovečernjem koncertu, grupa je izvela srpski narodni melos, novokomponovanu pesmu u duhu srpskog narodnog melosa, evergrin i rusku cigansku muziku, kao makedonsku narodnu muziku. Inače, na ideju o osnivanju došla je prethodna direktorka Kulturnog centra Gordana Marković koja me je pozvala i predložila da oformim ili hor ili pevačku grupu. Ja sam oformila pevačku grupu. Prihvatila nas je i sadašnja direktorka Sonja Petrović Jagić, koja nam je ustupila prostor gde i dalje vežbamo – rekla je Živka Jovanović, osnivač grupe, prof. muzike u penziji i pansionirani ljubitelj horskog pevanja.
Iako su kratko na sceni grupa je, kada je u pitanju sastav, doživela manje izmene. Pored Živke tu su i Tatjana Marković Topalović, Vesna Starčević, Biljana Vukašinović, Rada Gajić, Duška Hristović Vasić.
- Promene su sastavni deo svega, pa i našeg sastava. Šest nas je vokala i jedan instrumentalista, tj. harmonikaš Milorad Reljić Relja. U sastavljanju repertoara učestvujemo sve jer svaka od nas ima neku svoju omiljenu pesmu. Tako po ličnim inspiracijama odabiramo repertoar. Naravno, svaka je sa oduševljenjem ispevana.
Različitih godina, zanimanja, ali sa iskustvom u horskom pevanju, pronašle su se u velikoj ljubavi prema muzici.
- Kada se okupimo na probama uživamo u izvođenju. Slušamo jedna drugu. U tom sazvučju je sva lepota – ističe Živka.
Svoj pevački entuzijazam pokazuju na svakom nastupu što je vidljivo i iz reakcije publike koja sa oduševljenjem prihvati svaki takt. Oni koji do sada nisu imali priliku da ih čuju moći će to da urade na njihovom drugom solističkom koncertu 24. decembra u Kulturnom centru.
- Na prošlogodišnjem solističkom koncertu bile smo iznenađene toplinom i oduševljenošću publike koja je divno prihvatila naše izvođenje i uopšte izbor repertoara koji im se jako dopao. Za ovaj drugi do sada smo odradile skoro osamdeset odsto novog repertoara. Ponovićemo samo neke izuzetne numere iz prethodnog. Biće evergrin pesama, ruskih, grčkih, italijanskih, makedonskih ciganskih.
Planova ima dosta. Između ostalog, ako sve bude teklo po planu, nastupiće i u Kefaloniji u Grčkoj, Ohridu, Somboru, Gornjem Milanovcu, Bogatiću, Bijeljini. Ne sumnjamo, iz već viđenog, da će zarobiti srca svih onih koji ih budu čuli.

KO PEVA ZLO NE MISLI


Tokom školovanja mr Tatjana Marković Topalović, v. d. direktora Centra za stručno usavršavanje, pevala je dvanaest godina u različitim horovima – horu OŠ „Janko Veselinović“, pod palicom dirigenta Dimitrija Stankovića, Horu „66 devojaka“, i horu KUD „Abrašević“.
- Ono što me je opredelilo da budem članica ove grupe je, sa jedne strane, čuvanje tradicije našeg grada i kvalitetne i probrane muzike Srbije, kao i zemalja regiona, atmosfera, druženje, tolerancija, ali i sjajan osećaj opuštenosti i lepota zvuka koja oslobađa. Mislim da su nam kultura, umetnost, muzika u današnje vreme neophodni. Oni su prirodna brana šundu, kiču, ali i rezigniranim emocijama i stresu sa kojima se danas srećemo. Poslovica „Ko peva, zlo ne misli“ postoji sa razlogom. Kada pevamo mi uživamo u muzici, energiji i tom lekovitom muzičkom kiseoniku koji odlazi „direktno“ u mozak. Verujem da ćemo naše divne šabačke vibracije pod sigurnim liderstvom gospođe Živke, širiti na najpozitivniji način. Takođe se nadam da ćemo slediti duh Jevremovih prvina i dostojno predstavljati naš autentični grad u Srbiji i van nje.

O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa