2. mart 2017.2. mar 2017.
Sve overe kod notara
OD 1. MARTA IZMENE U OVERI POTPISA,
RUKOPISA I PREPISA

Sve overe kod notara

Od srede, umesto u opštinama i sudovima građani overavaju dokumenta isključivo kod javnih beležnika. Izuzetak samo gradovi u kojima notari ne postoje
Novost za sve građane koji ovih dana treba da overe neki od dokumenata je što ovaj posao više neće završavati kako je to ranije bio slučaj u sudu ili u opštinskim sudovima, već isključivo kod notara. Kako navode centralni mediji, cene overa će biti niže nego u lokalnim samoupravama a više nego u sudovima.
Po rečima javnog beležnika Sofije Žabaljac, predviđeno je da overa potisa, rukopisa i prepisa, od samog početka rada notara u Srbiji bude u njihovoj nadležnosti, ali je nekim izmenama Zakona o overavanju dokumenata ovaj rok pomeren.
- Od 1. marta sve overe potpisa, rukopisa, i prepisa su u našoj nadležnosti. Nemamo preciznu sliku koliko će to povećati obim posala jer smo veći deo posla i do sada radili - kaže Sofija Žabaljac i napominje da je značajna novina od ove godine u radu javnih beležnika je i rad na ostavinskim postupcima.
- To je kompleksna procedura. Ono što naši građani treba da znaju je da se i dalje po ovom pitanju primarno obraćaju sudovima, odnosno podnose predloge sudu za pokretanje ostavinskog postupka, ili matičar dostavlja nadležnim izvod iz matične knjige umrlih, pa onda sud donosi rešenje kojim nam poverava vođenje tih postupaka- objašnjava Žabaljac.
T.T.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa