2. mart 2017.2. mar 2017.
Deca moraju biti prioritet
GRADSKI VEĆNIK DRAGAN NIKOLIĆ O SREDSTVIMA NAMENjENIM SPORTSKIM UDRUŽENjIMA
I STRATEGIJI RAZVOJA SPORTA U ŠAPCU

Deca moraju biti prioritet

“Svi volimo vrhunski sport, uspehe i trofeje Medicinara, Mačve, Metaloplastike, prvi ja, ali mi najpre moramo misliti o uključivanju dece u treninge, rekreativnom sportu starijih. To je baza za zdrave ljudi i temelj vrhunskih rezultata. Stvaramo višedecenijsku strategiju” izdvaja kao suštinu ulaganju u sport član GV zadužen za ovu oblast Dragan Nikolić
Proces raspodele budžetskih sredstava sportskim udruženjima koja egzistiraju na teritoriji grada Šapca okončan je nedavno. Svakogodišnja aktivnost ove 2017. godine morala je biti usklađena sa novim Zakonom o sportu.
Zakon koji je stupio na snagu tokom prethodne godine doneo je brojne promene i nove okvire udruženja koji mogu konkurisati za sredstva grada. Već na prvi pogled, upitnik je bio znatno obimniji nego ranije?
- Jeste bio opširniji, ali su se udruženja dobro snašla, veći problem su stvorili kratki rokovi i kasne instrukcije. Bilo je grešaka, ali ne velikih, Sportski savez Šapca je dobro koordinisao čitav proces. Najveća promena uslovljena zakonom je zabrana konkurisanja klubovima čiji granski savezi nisu na republičkom nivou. Oni mogu podneti zahtev, ali samo u okviru posebnih programa koji će biti raspisani, no obim za njih značajno je sužen. Oko 30 klubova kod nas se našlo u problemu zbog toga.
Koliko sportskih udruženja je podelilo budžet? U odnosu na prethodnu godinu, više je u kategoriji primarnih.
- Budžet za sport je 90 miliona, ali mislim da će rebalans uvećati ta sredstva. Na spisku udruženja kojima su sredstva odobrena je oko 80 pravnih subjekata, plus fudbalski timovi iz opštinskog ranga koji se sada finansiraju preko Opštinskog fudbalskog saveza. U zbiru, nešto više od stotinu klubova i udruženja. Kategorija prioritetnih se menja jer je uslovljena rezultatima. Prošle godine nekoliko klubova je ostvarilo značajne rezultate i zaslužilo mesto u vrhu. Uz njih, po novom Zakonu, tu je i Sportski savez Šapca kao nosilac sporta u gradu. Naredne godine može biti više, manje ili isto, isključivo će rezultati odlučivati.
Kontrola je neizbežno pitanje i nešto što interesuje sve, s’ obzirom da se raspodeljuje novac svih nas.
- Kontrola je i do sada bila vrlo stroga, a ja obećavam da će biti još rigoroznija. Sve programski opredeljeno, svaki dinar, mora biti programski i potrošen. Sredstva se prebacuju i kontrolišu kroz predviđene programe. Tu ćemo imati pomoć računovodstva Sportskog saveza. Klubovi moraju funkcionisati po zakonu. Prilikom izbora nismo gledali samo program koji su nam dostavili, već i kapacitete klubova da naznačeno sprovedu u delo. Vodili smo računa da li uprava kluba zaista postoji i funkcioniše ili su to samo imena na papiru. Jeste bilo sitnih zamerki na raspodelu, neke su možda i na mestu, ali krupnih ne.
Rang u kome se sportski kolektiv takmiči „igra“ važnu ulogu u odlučivanju, ali u nekim sportovima već osnivanjem ekipa dospeva do drugog, trećeg, negde čak i prvog ranga?
- Vodili smo računa o tome, među uslovima je bio i određen broj rangova u okviru ligaškog sistema kao dokaz ozbiljnosti rezultata. Jako je teško napraviti generalna pravila za toliko različitih sportova, potpuno različitih, u svakom pogledu, jedni od drugih. I pored toga, mislim da smo uradili jako dobar posao i korektno rapsodelili novac.
U nekim slučajevima timovi iz istog ranga, istog sporta, dobili su različita sredstva?
- Da, ali nije kriterijum bio sam rezultat seniorskog pogona, već i brojnost dece u mlađim kategorijama, broj selekcija u takmičarskom pogonu i sl.
Postoji li problem velikog broja klubova oslonjenih samo na budžetska sredstva grada kao preduslov opstanka i trajanja?
- Ne. Takva se slika možda stvorila kod ljubitelja sporta, ali potpuno je netačna. Van kategorije priritetnih udruženja koja računaju na veća sredstva i svakako su najvažniji izvor finansija, kod većine, učešće grada je između 15 i 30 procenata, ne više. Zar neko misli da jedan fudbalski klub, ma koji rang igrao, može opstati sa 70.000 dinara godišnje koliko je dobio iz budžeta ? sigurno da ne može. Njih održavaju članarine, sponzori, entuzijasti, posvećenici i zaljubljenici koji vole te klubove. Grad pomogne, ali to nije presudno, opstali bi i bez ovog vida pomoći.
Pri pogledu na spisak klubova iz Šapca vidljivo je da u apsolutnoj većini sportova egzistira dva ili više klubova. Često sujeta i svađa dovodi do toga. Mogu li se motivisati kolektivi da fuzijom stvore konkurentnije sastave ?
- Moramo razdvojiti lično mišljenje i normativne mogućnosti. Mi kao grad ne možemo da direktno uslovimo fuziju, niti zabranimo osnivanje novih klubova. Postoje pravila po kojima se osniva sportski kolektiv, ne možemo mi da ih osporimo. Ono što možemo je da prilikom dodele novca postavimo uslov da sredstva može dobiti jedan klub iz jedne sportske grane. To je moj cilj i na tome se radi. Sigurno da nema poente u funkcionisanju dva ženska fudbalska kluba i već sam razgovarao sa oba. Mi nemamo toliko talentovanih devojčica da popune dva kluba. Možda neko misli da imamo, ali rezultati to ne govore. Isto tako ne vidim potrebu za dva muška i dva ženska košarkaška kluba. Sme da radi i pet, no grad može da pomogne samo jedan, uspešniji, a drugi može preuzeti to mesto kada rezultatima nadmaši prethodnike. Verujem da je spajanje bolje rešenje. Negde jeste sujeta dovela do pravljenja novih klubova, negde su razlozi objektivni, no nas to ne treba da interesuje.
Sveprisutan je problem dece koja se ne bave sportom, a redom je Zakon o sportu istican kao važan i za poboljšanje u toj oblasti?
- - Nama je u gradu potrebna detaljna strategija koja nije namenjena samo za jedan mandat, već ona koja gleda 10, 15, 20 godina u budućnost. Moramo svaki korak predvideti i rezultate analizirati na kraju godine kako bi videli gde smo, gde idemo i gde grešimo? Toga nije bilo i na tome radimo. Naglašavam da je nama prioritet što veći broj mališana u treningu i to nam je važnije od vrhunskog sporta, mora da bude važnije, nema mesta ličnim afinitetima. Uskoro ćemo formirati Savez za školski sport, osnovaće ga dve škole i Sportski savez Šapca. Ideja je da kroz Savez napravimo sponu između školskog sporta i sportskih udruženja. Izdvojićemo sredstva da se deca animiraju, ne samo ona koja već treniraju, već da se uključe i druga. Ne postoji dete koje ne može da se oproba u nekom sportu. Može li neko reći za petogodišnjaka da li je građen za bacanje kugle? tvrdim da ne može. Na kraju godine moramo znati da li se više dece uključilo u treninge ili ne? Hoćemo rast dece koja treniraju i svake godine ćemo proveravati rezultat. Protekla dva meseca pravimo analizu prethodne godine i to će nam biti nulta tačka od koje krećemo. To će biti baza iz koje se stvaraju vrhunski sportisti. Slažem se da treba stvoriti i infrastrukturne uslove za dečji i rekreativni sport, ali to su procesi koji se moraju odvijati paralelno.
SPISAK NA SAJTU SSŠ
Spisak sportskih udruženja i novčana sredstva koja su opredeljena ovim programom, objavljeni su na zvaničnom sajtu Sportskog saveza Šapca njnjnj.sportsabac.org.rs u tekstu “Odluka o finansiranju/sufinansiranju godišnjih programa.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa