2. mart 2017.2. mar 2017.
Na sastanku udruženja književnika Janka Veselinovića

Na sastanku udruženja književnika Janka Veselinovića

PRVI SASTANAK NOVOFORMIRANOG UDRUŽENjA KNjIŽEVNIKA „JANKO VESELINOVIĆ“ U BOGATIĆU

PRVI CILj VIŠE ČLANOVA

Prošle subote u renoviranoj prostoriji, novoformiranog Udruženja književnika “Janko Veselinović” u Bogatiću održan je prvi sastanak na kome su utvrđene generalne smernice rada.
Budući da su pre svega zahvaljujući predsednici Udruženja Milani Davidović, otklonjene sve pravne i druge nejasnoće oko početka rada, dogovoreno je da osnovni cilj delovanja, bar u početku bude omasovljenje članstva i štampanje, reprint izdanja pripovedaka Janka Veselinovića. Dogovoreno je i da jedno od prvih, radnih angažovanja Udruženja bude svojevrsno podsećanje na život i delo priznatog mačvanskog i srpskog seljaka pesnika Boru Simića, kroz čitanje njegovih stihova uz odgovarajuću muzičku pratnju.
Osim toga Udruženje će nastojati da reafirmiše ulogu pojedinih kulturno-istorijskih znamenitosti ovog kraja, kao što je “Hajduk Stankov” vajat u Crnoj Bari, gde je ovaj poznati junak istoimenog Jankovog romana, ašikovao sa Jelicom Sevićevom ( najlepšom seoskom devojkom tog doba ) u nju se zaljubio i zbog nje zavadio sa školskim drugom Lazarom Miražićem. Iz ove starinske građevine otišao je u hajduke jer nije mogao da podnese nepravdu koja mu je naneta. Dugo je vajat bio nezaobilazna destinacija turista ali se sve to danas izgubilo, kao što je i Jankovo grandiozno delo izbačeno iz školske lektire. I to će biti jedan od važnih zadataka Udruženja koje nosi ime slavnog književnika.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa