2. mart 2017.2. mar 2017.
MARAMICA NATOPLjENA SUZAMA, KRIJE TAJNE
VELA NIGRINOVA SKADARLIJSKA LjUBAV JANKA VESELINOVIĆA

MARAMICA NATOPLjENA SUZAMA, KRIJE TAJNE

Odustala od velikih pozorišnih poziva iz evropskih metropola, zbog čuvenog pripovedača Mačvanske ravnice, koga u krajnjem nije razumela. Međusobne nesporazume lečili u često zadimljenim kafanama nezaobilazne boemske četvrti Beograda
Vela Nigrinova, glumica svetskog glasa, sredinom 19. veka bila je velika ljubav Janka Veselinovića. U Srbiju je doveo Davorin Jenko, a zvali su je iz najvećih evropskih metropola tog doba. Sve je odbila i po nagovoru čuvenog kompozitora došla u Beograd.
Srbija je kažu savremenici bila njena velika ljubav i smatrala je kao da dolazi u obećanu zemlju.
Naravno u Beogradskom Narodnom pozorištu, prihvatili su je oberučke i u više pozorišnih predstava dali glavne uloge.
Pri prvom susretu u najekskluzivnijoj beogradskoj četvrti, Skadarliji, tada jedan od vodećih srpskih realista Janko Veselinović se zagledao i zaljubio u Velu. Priznati hroničari, zapisali su da ni ona nije bila ravnodušna i prihvatala je bez ikakvog dvoumljenja svaki Jankov poziv na izlaske. To se uglavnom svodilo na često zadimljene legendarne Skadarlijske kafane. Tako su Vela i Janko brzo “spiskali”, ceo kredit Zanatske banke koji je čuveni mačvanski pisac planirao za troškove štampanja svojih poznatih pripovedaka.
Želeo je da osvoji njeno srce ali ga ono nije htelo. Očevidci svedoče da je i zimski kaput prodao za plaćanje nekog kafanskog računa, koji je sa Velom napravio. Za nju je napisao i poznati dramski komad “Đido”. Ona je glumila Ljubicu, a on veselog seoskog momka. Tako je ljubav svog života postavio na “daske koje život znače”. Gledajući ih na sceni Branislav Nušić je primetio da tu postoji ljubav ali strah ga je da se ne pretvori u mržnju. Sumnja se nažalost obistinila i oni se nisu razumeli.
Hroničari beleže i to da su se posle mnogo godina sreli u čuvenoj skadarlijskoj kafani “Tri šešira”. Oboje smežuranih lica, ne toliko zbog godina, već duvana, alkohola i mnogih neprespavanih noći. Janko je prvi izašao, dok je Vela čekala konobara da joj donese maramicu. Priča se da je ona bila natopljena suzama, čuvene glumice tog doba i velike ljubavi Janka Veselinovića.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa