2. mart 2017.2. mar 2017.
OD PORODIČNE IDILE DO UŽASA RATA
U GALERIJI NARODNOG MUZEJA U ŠAPCU OTVORENA JE IZLOŽBA NADEŽDE PETROVIĆ

OD PORODIČNE IDILE DO UŽASA RATA

Postavka koja je obišla celu Srbiju izložena je Šapcu. Do sada nepoznata Nadežda Petrović - S OBE STRANE OBJEKTIVA
U Narodnom muzeju u Šapcu, prošlog četvrtka, otvorena je izložba Nadežde Petrović, pod nazivom “S obe strane objektiva”. Za postavku je korišćen materijal “Spomen zbirke Pavla Beljanskog”, a izložbu koja traje do 17. marta otvorili su direktor muzeja Marko Bingulac i autor dr Jasna Kustor.
Iako je javnosti prvenstveno poznata po svojim slikama, Nadežda se strastveno bavila i fotografijom, ali ti radovi dugo nisu bili dostupni javnosti. Autor izložbe dr Jasna Kustor došla je u posed čitave serije fotografija, što je navelo da traga dalje dok nije zaokružila materijal izložen u šabačkom muzeju.
-Kada sam počela da se bavim Nadeždom Petrović, kolege su me pitale:” Zašto to radiš? O njoj je sve rečeno.” Onda se desi čudo koje zadesi istraživača kada otkrije nešto što je bilo sakriveno od njegovih očiju, kao što je moj slučajni susret sa unukom Nadeždine najstarije sestre Milice- navodi autor izložbe i upravnik “Spomen zbirke Pavla Beljanskog” iz Novog Sada, Jasna Kustor
Nadežda je počela da se bavi fotografijom u vreme kada to nije bilo razvijeno ni popularno. Važi za prvu ženu fotografa u Srbiji, a pred kraj života postala je jedina žena ratni fotograf u srpskoj vojsci. Među izloženim fotografijama ima predivnih primera scena iz porodičnog života, portreta njene porodice, kao i ratnih fotografija iz vremena balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Emotivnost, strast i bezrezervna ljubav prema porodici koja se kroz ceo njen život provlači jasno se vide na fotografijama ali i u njenim pismima. Budući da je bila najstarija u kući Miće Petrović , vodila je brigu o svim članova porodice kao i o prijateljima i slikarima sa kojima se družila. Zahvaljujući njoj, u Srbiju su došli Ivan Meštrović, čuveni slovenski impresionisti Rihard Jakopič, Ivan Grohar i mnogi drugi. Njenu kuću u Beogradu prepoznajemo kao stecište intelektualne i umetničke elite čitavog Balkana a možda i šire.
Kroz izložene fotografije možemo da pratimo njen umetnički i životni put ali i da uočimo veliku emotivnost koju je prenela na svoje radove. Upravo ta senzibilnost, Nadeždu i čini tako velikom. Fotografije, mnogo govore, ne samo o njoj već i o vremenu u kom je živela i stvarala.
Dugi niz godina Narodni muzej u Šapcu, u saradnji sa galerijama i muzejima Srbije, priređivao je izložbe najznačajnijih umetnika koji su obeležili srpsko slikarstvo 20. veka kao što su Sava Šumanović, Uroš Predić, Milena Pavlović - Barili, Mića Popović, Paja Jovanović i Milan Konjović čijom izlozbom je šabački muzej i započeo saradnju sa “Spomen zbirkom Pavla Beljanskog”. Postavkom izložbe radova Nadežde Petrović, predstavljeno je novo viđenje života i dela naše slavne umetnice.
Kolekciju ”Spomen zbirke Pavla Beljanskog” osim Nadežde čini još 35 autora. Postavka “S obe strane objektiva” obišla je preko 20 puta čitavu Srbiju, Zagreb i Banjaluku. Slavna umetnica je ličnost koja je danas veoma cenjena ali je put do tih priznanja bio mukotrpan. Istoričarka umetnosti Katarina Ambrozić, ujedno i prvi Nadeždin biograf, 1955. godine obratila se Pavlu Beljanskom žaleći se kako ima poteškoće da prikaže Nadeždinu izložbu u Beogradu, jer čak ni Veljko Petrović nije verovao da bi vredelo izložiti njene radove. Pojavom monografije čija svaka rečenica daje povod za istraživanje, konačno dolazi do priznanja Nadežde Petrović kao velikog umetnika.

Nadežda Petrović, rođena je u Čačku 11. oktobra 1873. godine. Višu žensku školu završila je u Beogradu, a potom je u istoj školi radila kao učiteljica crtanja. Njen minhenski period počinje dolaskom na studije slikarstva kod Antona Ažbea 1898. Školujući se u Nemačkoj ponela je najbolje osobine minhenskog slikarstva tih godina. Prihvatila je minhenski kolorizam, ali je do kraja života, bez obzira na to što je spoznala veliku umetnost putujući po Evropi, ipak ostala ekspresionista. Slikarstvo Nadežde Petrović odlikuju snažna ekspresija, ljubav prema koloritu i dinamika koju postiže jakim potezima četkice i gustim pastuoznim namazom. S obzirom na dinamiku njenog života zaostavština Nadežde Petrović čini zavidan broj od 250 slika i preko 100 crteža. Patriotskom radu posvetila je najbolje i najproduktivnije godine, kako bi pomogla svom narodu i omogućila da Srbija postane jedna moderna i savremena zemlja kakva je danas. S toga pored pejzaža i portreta, njen opus čine i radovi sa nacionalnom tematikom.
K.J.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa