2. mart 2017.2. mar 2017.
ŽIVIM PISANjE
PROMOVISAN ROMAN “GLINENI GOLUB” BRANKE SELAKOVIĆ U KULTURNOM CENTRU

ŽIVIM PISANjE

U Kulturnom centru promovisan je roman „Glineni kralj“, prošlogodišnji dobitnik nagrade „Miroslav Dereta“. Ovo je peta knjiga Branke Selaković.
- Iako me čitalačka publika prepoznaje kao proznog pisca, objavila sam i jednu zbirku poezije, koja je nominovana za nagradu “Meša Selimović”, kaže autorka, koja i dalje piše poeziju, mada retko - To je posebno stanje uma i duše, ona je najintimniji izraz jednog umetnika.
Od 132 pristigla rukopisa, troje eminentnih književnih kritičara i teretičara kljiževnosti: Zoran Bognar, Petar Arbutina i dr Jasmina Ahmetagić, odlučili su da Deretinu nagradu dodele “Glinenom kralju” - Neposredan i duhovit, prepoznatljiv u karaterističnim simbolima društvene sreće i palanačkog života i procesima društvene i političke traume i drame čoveka postavljenog pred surove izbore, Glineni kralj je istinski bildungsroman o odrastanju u prećutanim istinama i pristajanjima na amoralne izbore. Jedina katarza je u susretu sa istinom bolesti jer samo se na kraju život najbolje sagledava u svim protivurečnostima i značenjima. Stilski kompaktan, sa veoma visokom i izgrađenim narativom i stilom moderne fakture ovaj roman svakako spada u sam vrh ovdašnje književne produkcije“- navodi se, između ostalog u obrazloženju žirija.
- Sve može da bude inspiracija. Svakoga dana šetam i pronalazim nove teme. Živim pisanje, ali od pisanja, nažalost, ne mogu da živim, dodaje Branka, koja radi kao novinar na Prvom programu Radio Beogrda, a po struci je diplomirani filozof.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa