9. mart 2017.9. mar 2017.
Pozivi sa tri kontinenta
Prvi rezultati posete gradonačelnika Šapca Tajvanu

Pozivi sa tri kontinenta

Jedan od prvih rezultata posete gradonačelnika Šapca Tajvanu je osnivanje radne grupe u Šapcu, zadužene za saradnju sa pametnim gradovima u svetu. Prvi kontakti i pozivi stigli su od predstavnika gradova Bojs iz Amerike, Tajpeja sa Tajvana i Toluka iz Meksika.
Okupljanje najrelevantnijih predstavnika grada u radnu grupu, u skladu je sa Deklaracijom pametnih gradova koju je gradonačelnik Nebojša Zelenović potpisao na Tajvanu. Zadatak radnog tela biće da uspostavi komunikaciju sa pametnim gradovima u svetu i da njihova pozitivna iskustva primeni u Šapcu.
Grad Šabac bio je jedini predstavnik i promoter Srbije na skupu Smart City održanom na Tajpeju krajem februara. Gradonačelnik Nebojša Zelenović bio je u društvu 54 gradonačelnika iz 46 država sveta koji su boravili na Samitu gradonačelnika pametnih gradova. Sa nekima od njih gradonačelnik je po povratku u Šabac uspostavio direktne veze, što je rezultiralo i prvim pozivima za posete.
Klaudija Ruiz Batista, gradonačelnica Toluka iz Meksika, među prvima je pozvala gradonačelnika Šapca da dođe u njen u grad i upozna se sa kulturom, običajima i rešenjima zbog kojih je Toluka među pametnim gradovima sveta. Ona predlaže saradnju na projektima koji će obezbediti kvalitetniji život za građane obe države.
Na Samitu gradonačelnika pametnih gradova na Tajvanu, gradonačelnik Šapca govorio je o Gradskom bazenu koji koristi tri vrste energije, zameni živinih sijalica novom led rasvetom, projektu izolacije stambenih objekata i participativnom budžetiranju u Šapcu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa