9. mart 2017.9. mar 2017.
DOBRA SARADNjA INSPEKCIJA NA OBA NIVOA

Grad i Republika mogu zajedno

Sastanci se održavaju najmanje jednom mesečno. Pokazatelj dobrog rada i to što su prvo neki gradovi u Vojvodini, a od nedavno i Loznica preuzeli ovaj model rada
Pre dve godine u Šapcu je dogovorena saradnja između insekcijskih službi na nivou grada i Republike i formiran je Savet za praćenje privrednih kretanja. Ideja potekla od privrednika, koji su želeli jednake uslove poslovanja za sve, dala je dobre rezultate. Realizaciji je pomoglo odeljenje Regionalne privredne komore Valjeva.
Zoran Tošić, predsednik Privrednog saveta Šapca, ističe da na području grada ima registrovano više od 3.000 preduzetnika i oko 2.700 drugih privrednih subjekata. Kaže da se najkonkretnija saradnja u praksi ostvaruje između turističke i komunalne inspekcije.
Prema rečima načelnika Mačvanskog upravnog okruga Dragoslava Milanovića, dogovor je postignut u martu 2015. godine, a pored jednakog tretmana svih privrednih subjekata u postupku kontrole inspekcijskih organa, pojavile su se i druge teme korisne za privrednike. Prvi sastanak Saveta održan je u maju i njemu su prisustvovali predstavnici republičkih i gradskih inspekcija. Načelnik Okruga zadužen je za koordinaciju rada inspekcija.
-Na prvom sastanku se videlo gde dolazi do preklapanja, a gde do potrebe za zajedničkim i koordiniranim radom. Pred nama je bila kupališna sezona i trebalo je urediti kupalište i obezbediti uslove za obavljanje delatnosti privrednih subjekata na plaži Stari grad. Posle toga usledili su i drugi događaji. Nakon svakog vršene su analize. Osvrtali smo se na konkretne probleme, ali i pokušali da preveniramo neke. Kontrole su bile i edukativne i represivne, navodi Dragoslav Milanović.
Sastanci se održavaju najmanje jednom mesečno. Pokazatelj dobrog rada je i to što su prvo neki gradovi u Vojvodini, a od nedavno i Loznica preuzeli ovaj model rada.
Načelnik Gradske uprave Jovan Nedeljković kao posebno značajnu činjenicu je istakao to da Savet probleme ne gura pod tepih. Smatra da su, zahvaljujući zajedničkom radu službi, masovni događaji u gradu, kao što su Vašar i Čivijada organizovani verovatno najbolje do sada.
-Krajnji cilj je unapređenje komunalnog reda i sprečavanje sive ekonomije. Konkretan primer je pijaca u Prnjavoru. Tamo je pre samo nekoliko nedelja bila masovna pojava vanpijačne prodaje stoke i stočne hrane, a sada je to svedeno na minimum. Očekujemo da posle još jedne akcije inspekcijskih organa bude suzbijeno do kraja, kaže Nedeljković i dodao da su do sada do njega došle dve pritužbe na račun inspekcijskih organa, ali da su obe bile neosnovane, jer je uvek pre represivnog delovanja bilo preventivno u vidu upozorenja.
Najvljena je i saradnja sa Policijskom upravom, u slučajevima gde je potrebna njihova asistencija.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa