9. mart 2017.9. mar 2017.
POKRENUTA INICIJATIVA ZA OBNOVU MANASTIRA GRAD NA LOKALITETU GAJ U KOCELjEVI

POTREBA DUŠE

Na sastanku održanom protekle nedelje, grupa građana poreklom iz sela Gradojević, nedaleko od Koceljeve, donela je odluku da pokrene inicijativu za obnovu manastira Grad. Ova svetinja nalazi se u Gradojeviću, na lokalitetu Gaj, u dolini Tamnave.
- Cela priča je tek u začetku. Prema podacima kojima raspolažemo, svetinju koja datira iz Srednjeg veka, obnovio je kralj Dragutin, kad je prestonica Srbije bila u Debrcu. Poslednji put je obnovljen 1813. godine, posle Drugog srpskog ustanka. Nameravamo da proučimo istorijsku građu da bismo raspolagali realnim i potvrđenim činjenicama. Nemamo nikakvih ličnih interesa, to je potreba duše, kaže Dragan Milošević.
U Godišnjaku Međuopštinskog istorijskog arhiva (br. 22, 1988 god.), u Topografsko-istorijskom rečniku Podrinja, autori Svetlanka Milutinović i Milivoje Vasiljević navode: “Gradojević – selo opštine Koceljeva. Prvi put zapisano u turskim tefterima 1528. godine, pod imenom Gradović – u okviru Nahije Šabac. U selu je bila crkva GRAD – iz doba pre dolaska Turaka.” (st. 118).
Prema istraživanjima arheologa Zorana Živanovića, višeg kustosa Zavičajnog muzeja Koceljeva, postoji mogućnost da je crkva stradala kada su Turci morali da se povuku 1969. godine.
- Na osnovu stila gradnje i temelja koji su do danas sačuvani, pretpostavljamo da je sagrađena u četrnaestom, ili petnaestom veku. Moguće je da je obnovljena za vreme Prvog, a da je, najverovatnije srušena tokom Drugog srpskog ustanka. Godine 1943. Branko Ilić iz Donjeg Crniljeva, potonji monah Vizarion, počeo je da zida novu crkvu od ćerpiča, pored ostataka temelja stare crkve. Taj hram je postojao do šezdetih godina, kada je njegov jedini monah oboleo i umro (sahranjen je u manastiru Kaona).
U vremenu u kom živimo, želja da se obnovi jedna svetinja, prijatno nas je iznenadila.
M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa