9. mart 2017.9. mar 2017.
Marija i Bak

Marija i Bak

BAK JE JEDAN OD SREĆNIKA IZ ŠABAČKOG AZILA

LjUBAV NA PRVI POGLED

- Podigla sam ceradu i videla ga u kavezu. Vezala sam se za njega posle prvog pogleda u oči. Kavez je bio taman toliki da može da stane u njega. Rekli su mi da su ga uhvatili to jutro i da ne mogu da ga sastave sa drugim psima jer je agresivan, ovako Marija Gozdenović počinje priču o udomljenju Baka, staforda koji je nebrigom prethodnih vlasnika završio u šabačkom Azilu.
Sredinom decembra grupa ljubitelja životinja iz Šapca udomila je četrdesetak pasa iz Azila. Bak je bio među njima. Marija je u početku samo želela da ga spase kaveza i verovala da će mu konačni dom naći negde u inostranstvu. Međutim, stvari nisu uvek onakve kako ih zamislimo.
- Uspela sam da ga uzmem iz Azila tek posle sedam dana. Mislila sam da će kod mene biti privremeno. Nisam do tada imala nikakav kontakt sa stafordima, nisam znala kako se ponašaju. Uz to, o Baku nisam znala ništa, da li je maltretiran, možda treniran za borbe. Nisam znala ni kako mužu da kažem da dovodim psa kući, priča Marija i priznaje da ju je bio strah.
Ispostavilo se da je pas prava maza. Marija mu je veliku garažu adaptirala kao kuću samo za njega u kojoj ima i sopstveni krevet. Definitivno će ostati kod njih, pa se i dvorište dodatno preuređuje.
- Izvodim ga tri puta dnevno i sve vreme koje nisam na poslu provodim sa njim. Ne voli druge pse, a pogotovu ne podnosi mačke. Prema ljudima je prijateljski raspoložen. Kada je izašao iz Azila bio je veoma mršav. Dosta se popravio u međuvremenu, a postao i veoma probirljiv kada je hrana u pitanju, kaže Marija.
Pas je star oko godinu i po dana. Kada ga je udomila Mariji su se javili i bivši vlasnici koji su ga želeli nazad. Ipak, ne toliko da bi platili kaznu od 5.000 dinara prilikom preuzimanja iz Azila, a psu to nije bio prvi put da je bežao od njih.
Pored Baka Marija ima i ženku pinča koju je takođe udomila posle traumatičnog života kod prethodnih vlasnika. Tu su i dve mačke, od kojih je jednu Marija našla bačenu staru samo jedan dan.
- Odgajila sam ga na flašicu mlekom u prahu. Zbog toga što nije imao majčino mleko slab mu je imunitet pa ima problema sa bubrezima. Pre desetak dana proslavio je treći rođendan, ističe Marija sa ponosom.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa