9. mart 2017.9. mar 2017.
Arčil

Arčil

RASA NEDELjE – MOPS

PAS KAO ZVONCE

Poslednjih nekoliko godina među najpopularnijim rasama pasa kod nas su mopsevi. Zbog svog specifičnog izgleda retki su oni kojima nisu simpatični. Poznati Šabački psihijatar, dr Boris Jovanović, koji gaji ove pse od 2004. godine, navodi da se radi o veoma staroj rasi.
- Rasa je u različitim delovima sveta poznata pod čak tri različita imena, i to je još jedna njihova specifičnost. Mi ga zovemo mops, Englezi i Amerikanci pug, a Francuzi i Italijani karlin. To su psi za pratnju i razonodu, a u tu grupu, između ostalih, spadaju i pudle i maltezeri. Ranije je imao neku drugu ulogu. Služio je da opominje ljude, kao zvonce. Mops i danas ima tu karakteristiku da nije lajav, ali će najaviti nečiji dolazak, kaže Jovanović i dodaje da se ovaj pas, poreklom iz Kine, u Evropi pojavuje još na jednoj Španskoj slici sa početka 15. veka.
Naš sagovornik navodi da svako prilikom odabira psa treba da obrati pažnju na narav, zdravlje i ponašanje psa, kao i čemu će mu služiti. Ističe da mops nije pas čuvar, da on ne može da zaštiti, ali da može da javi kada neko dolazi. To je kućni pas. Često ga biraju porodice i rado ga uzimaju deci. Nije im potrebna posebna nega. Dovoljno ih je četkati, povesti računa o naboru na nosu i kao i druge pse, redovno čistiti od glista.
- Druželjubivi su. Nisu agresivni, ni prema ljudima, ni prema drugim životinjama. Često umeju da tolerišu ptice i mačke kada im kradu hranu. Veseli su, temperamentni i sve im je zanimljivo. Svaka rasa psa može imati neke specifične probleme. Mopsevima se, pored kukova, kontrolišu još i patela (kost u butnom mišiću) i oči, kod kojih, ako su previše ispupčene može doći do sušenja rožnjače. Zbog kratke njuške nemaju dobro hlađenje i velike vrućine im predstavljaju problem. Takođe, ni na jakoj zimi ne mogu da budu bez grejanja, objašnjava Jovanović.
Iako su imali dosta uspeha sa ovim psima i više šampiona, poseban ponos porodice Jovanović je Arčil. Sada ima 13 godina. Okitio se sa 50ak titula, a mnoge od osvojenih su u različitim evropskim zemljama. Takmičeći se kao veteran od cenjenih sudija je dobijao pohvale da je kao mladi pas.
- Kupio sam ga kada je imao tri godine i jednu evropsku titulu. Prethodni vlasnici su, kada su mi ga prodali, verovatno mislili da će uginuti. Bio je u veoma lošoj kondiciji. Bilo je dovoljno da potrči, pa da ceo dan ne može da dođe sebi. Posle tri godine, na jednoj izložbi sreli smo se sa prvim vlasnicima. Malo je reći da su bili iznenađeni. Čak su njegovo dobro stanje objasnili time što sam ja doktor, priseća se Jovanović.
Mopsevi su, inače, prilično dugovečni. Normalan životni vek im je od 12 do 15 godina, a nije retkost da žive i duže i dugo ostaju vitalni. To je, svakako, još jedna od prednosti koja bi nekog mogla opredeliti da izabere baš ovu rasu.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa