23. mart 2017.23. mar 2017.
ZA LEPŠI ŽIVOT SVIH ŠAPČANA
DODELjENI UGOVORI ZA FINANSIRANjE PROJEKATA U KULTURI

ZA LEPŠI ŽIVOT SVIH ŠAPČANA

Dobitnici sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi dobili su prošle srede ugovore. Na konkursu je prošlo 27 projekata za koje je odobreno 12 miliona dinara iz gradskog budžeta. Na konkursu su mogli da učestvuju pojedinici, ustanove i udruženja.
Ugovore je predstavnicima projekata podelio gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Među četiri projekta koji promovišu folklorne aktivnosti je i „Kosovu dajem srce“ kroz igru Umetničkog ansambla „Čivija“. Milica Trajković, predsednik ansambla zahvalila se na 130.000 dinara koje su dobili za delimično finansiranje projekta.
-Grad nam je izašao u susret i zahvaljujući ovim sredstvima moći ćemo da kupimo nošnju. Koreografiju ćemo premijerno izvesti na našem godišnjem koncertu u junu, rekla je Milica Trajković.
Šabačkoj gimnaziji grad će delimično finansirati dva projekta. Prvi je „Dopuna zbirke reljefa Šabačke gimnazije“, a drugi „Susreti koji menjaju svet“.
-Uvek konkurišemo sa više projekata. Jedan od zadataka naših aktiva jeste da pripreme projekte za sve konkurse u Republici, jer je jako teško doći do novca. Prvi projekat se odnosi na 180 godina Šabačke gimnazije i dopunu reljefa koji se nalazi u holu naše škole. Nažalost, nekoliko naših poznatih umetnika, koji su išli u Šabačku gimnaziju, je preminulo i poželeli smo njima da posvetimo reljefe. Drugi projekat se odnosi na interkulturu i susrete sa vršnjacima iz Slovenije, navela je direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković.
Gradonačelnik je još jednom podsetio da Grad Šabac izdvaja 7 odsto iz budžeta za kulturu. Istakao je da je bitno u ovom vremenu podržati stvaralaštvo.
-Naše ustanove kulture su najbolje moguće u ovim okolnostima u Srbiji. Otvorili smo prostor i za nove mlade stvaraoce koji doprinose da Šapčani imaju bolji i kvalitetniji život. Opredeljena sredstva će sigurno biti pametno investirana u njihova dela, rekao je gradonačelnik Zelenović.
Gradonačelnik smatra da su ovakvi projekti prilika da se uposle i drugi ljudi.
Među projektima koji su dobili sredstva su i 17. Internacionalni džez i bluz festival, Fezam - festival zabavne muzike, Cerski marš, Norveški dan u Šapcu, Mural - Džungla... Najviše sredstava, gotovo polovinu od opredeljenih, dobiće KUD Abrašević za svoj godišnji program.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa