23. mart 2017.23. mar 2017.
PLAN “SAVAPARK” ISTORIJSKI ZA ŠABAC
DVANAESTA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA ŠAPCA

PLAN “SAVAPARK” ISTORIJSKI ZA ŠABAC

Polemika oko Apotekarske ustanove, koja nije bila na dnevnom redu. Usvojen Plan detaljne regulacije “Savaparka”. Imenovana Komisija za dodelu aprilske nagrade
Skupština grada Šapca u sredu je zasedala 12. put u ovom sazivu. Na dnevnom redu je bilo 19 tačaka.
Radnici Apotekarske ustanove Šabac, koji protestuju već danima, pojavili su se ispred Visoke škole za obrazovanje vaspitača, neposredno pre početka sednice Skupštine. Zbog ovoga se oko sat vremena na početku zasedanja vodila polemika oko toga zašto se to pitanje nije našlo na dnevnom redu.
Kao prva tačka usvojen je Plan detaljne regulacije “Savaparka”. Ksenija Lukić Marović, arhitekta JUP “Plan” i član tima za izradu projekta navela je da je ovo dugoročni projekat koji će se realizovati u narednim decenijama. Radi se o uređenju 350 hektara priobalja, koje obuhvata i nekadašnju “Dudaru”.
-Izlazak grada na reku podrazumeva pretvaranje priobalnog područja u atraktivni prostor koji će služiti građanima i poboljšati kvalitet njihovog života. Naročita pažnja posvećena je pitanju podzemnih i nadzemnih voda koje najviše opterećuju to područje i do sada su sprečavale kvalitetnije uređenje i izgradnju na tom prostoru. Zajedno sa Hidro-tehničkim institutom “Jaroslav Černi” iz Beograda sproveli smo kanalsku mrežu koja će rešiti pitanje tih voda i plavljenje terena, navela je Ksenija Lukić Marović.
Opozicija je mišljenja da je ovaj projekat previše futuristički i da predstavlja “političku manipulaciju”. Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Pajić, smatra da je važno da se najbitnije stvari za funkcionisanje grada nađu na dnevnom redu.
-Izlazak grada na Savu je nešto što slušamo poslednjih 17 godina i nismo se pomerili sa mrtve tačke. Važnije su životne stvari, kao što je Apotekarska ustanova, gde tri godine ne može da se nađe pravo rešenje i sada se prabacuje na republičku vlast, rekao je Pajić.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da je ove godine za izvođenje radova na Savaparku planirano 65 miliona dinara i da ne stoje priče da se radi o “fantaziji koja treba da se desi u budućnosti”.
-Ovo je istorijski dan za naš grad, jer ovog trenutka počinjemo dalje detaljno planiranje i početak radova na Savaparku. Ovaj Plan nam otvara mogućnost da najzad krenemo da izvodimo radove na reci Savi i to treba da obezbedi da Šabac bude bolje i kvalitetnije mesto za život, rekao je gradonačelnik.
Kao dopune dnevnog reda uvršćeno je Rešenje o razrešenju tri člana Apotekarske ustanove i imenovanje novih i Deklaracija o organskoj proizvodnji.
Odbijeni su predlozi odbornika SNS Gorana Mijailovića da se donese odluka kojom bi se deo poreza za imovinu izdvojio za kupovinu protivgradnih raketa, kao i predlog da se Lipolist, Bela Reka, Zminjak, Skrađani i Petkovica uvrste u Strategiju razvoja grada Šapca od 2017. do 2020. godine i da se vodovodna mreža proširi na ova sela. Za ovaj predlog nisu glasali odbornici većine koji su iz ovih sela.
Obrazovan je Štab za vanredne situacije grada Šapca, čiji je osnovni zadatak koordinacija i rukovođenje zaštitom i spasavanjem u vanrednim situacijama. Čine ga komandant, zamenik komandanta, načelnik i 16 članova Štaba.
Centralno postrojenje za prečišćenje otpadnih voda dato je na upravljanje i korišćenje JKP “Vodovod – Šabac”.
Usvojen je Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja izbeglih, internoraseljenih lica, povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji, tražilaca azila i migranata u potrebi bez utvrđenog statusa na teritoriji grada Šapca, za period 2017-2020. godine. Ovim planom definisani su ciljevi za čije je ostvarenje potrebno oko 1,3 miliona evra, koji će se obezbediti iz budžeta grada i drugih izvora finansiranja, odnosno, republičkih, inostranih i domaćih fondova.
Izglasana je i odluka da se daju u zakup delovi objekta Gradskog bazena i to teretana, spa-centar i kafe.
Neizmirene obaveze JP Sporstki centar prenete su na Gradsku upravu. JP Sportski centar je zbog statusne promene pripojeno Javnom preduzeću za upravljanje građevinskim zemljištem i više ne posluje kao posebna firma.
Izmene i dopune o taksi prevozu na teritoriji grada propisuju novčanu kaznu u iznosu od 50.000 dinara za pravno lice ako prekrši jedno od 56 “pravila”. Njima se određuje od ispravnosti vozila do toga kako taksista treba da bude obučen i ophodi se prema putniku.
Imenovana je Komisija za dodelu aprilske nagrade. Predsednik Komisije biće gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Prebacivanje loptice odgovornosti
Odbornici opozicije su zahtevali da se posveti veća pažnja radnicima Apotekarske ustanove. Aleksandar Pajić je optužio Grad da je ova ustanova imala loše organe upravljanja i da zbog toga nisu bili spremni za promenu Zakona ni na vreme primetili problem.
Gradonačelnik Nebojša Zelenović je naveo da se sastao sa radnicima prethodnog dana. Smatra da je ponašanje odbornika SNS-a zbog situacije u Apotekarskoj ustanovi skandalozno.
-Oni vode Državu i sva nadležna ministarstva koja treba da reše problem javnih apoteka koje su dovedene u tu situaciju zbog lošeg Zakona iz 2013. godine. Od tada je prošlo četiri godine, nije ponuđeno nijedno rešenje, a sve apoteke u Srbiji su u problemu, uključujući i apoteku u Šapcu. Mi činimo ono što možemo u skladu sa nadležnostima Grada. Koristiti lošu situaciju zaposlenih za političke poene je, u najmanju ruku, nehumano, rekao je gradonačelnik.


Žestoka polemika i čuvanje dostojanstva Skupštine
Predsednik Skupštine grada Šapca, Nemanja Pajić istakao je da je na dnevnom redu bilo nekoliko značajnih tema i da je skupštinska govornica pravo mesto za razmenu mišljenja.
-Jedna od najznačajnijih tačaka je Plan detaljne regulacije “Savaparka”, jer se radi o sprovođenju višedecenijske težnje naših sugrađana da izađu na Savu. Otvorile su se i još neke značajne teme za građane Šapca. Polemika je bila žestoka zbog dnevnopolitičkih tema koje nisu mogle da budu izbegnute zbog predsedničkih izbora. Skupštinska govornica je mesto gde treba da se razmene mišljenja, samo da se vodi računa o dostojanstvu Skupštine, rekao je Pajić.


M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa