23. mart 2017.23. mar 2017.
JOŠ UVEK SAM NA GOLOM OTOKU
U NARODNOM MUZEJU U ŠAPCU PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM

JOŠ UVEK SAM NA GOLOM OTOKU

Ovo je priča o komunističkoj borbi za vlast čije su brutalne represivne metode na Golom otoku nad više od 16.000 kažnjenika uticale na živote više od 500.000 ljudi
Goli otok, jedna od najdubljih i najmračnijih tajni Titove Jugoslavije, tema je dokumentarnog filma autorke Zorice Marković. Film koji je prikazan u Narodnom muzeju u Šapcu proteklog četvrtka, potresno je posvedočio Šapčanin, bivši Golootočanin, profesor Milutin Golević.
- Ovo je priča o komunističkoj borbi za vlast čije su brutalne represivne metode na Golom otoku nad više od 16.000 kažnjenika uticale na živote više od 500.000 ljudi. Film istražuje motive, kontroverze i šire implikacije Golog otoka, kao zloglasnog komunističkog zatvora za staljinističke simpatizere koji su bili podvrgnuti dugotrajnom radu u „kolektivu“ i mučenju na izolovanom ostrvu u Jadranskom moru, gde su bili na “prevaspitavanju” i preispitivanju svojih političkih stavova, istakla je autorka.
Pored Markovićeve, na scenariju su radili istoričar dr Srđan Cvetković i novinar Džoan Mitrić Mekvini. Istraživački tim je skoro deceniju prikupljao podatke. U filmu su govorili brojni istoričari i Golootočani, među kojima su najpoznatiji Boško Bulović i Miša Fedor Pifat. Danas je manje od stotinu živih zatvorenika jugoslovenskog Alkatraza, ali je malo njih spremno da otvoreno govori o zlostavljanju koje su pretrpeli.
- O Golom otoku je važno govoriti makar kao o metafori zla, ako ne o pojedinostima, jer ako je igde bilo zla, onda je bilo tamo. A zlo je uporno, ono se ne predaje, i kad izgleda da se predaje, samo se povlači, da bi ponovo nastupilo pod nekim drugim imenom. O Golom otoku ima još mnogo toga nenapisanog, iako sam dobro upoznat sa literaturom na tu temu, o onome duhovnom i psihološkom. Tamo je postojalo više života, od kojih je najvažniji tajni život, koji je nekoga sačuvao. O tom tajnom životu sam najviše pisao, rekao je profesor Golević, koji je u ozloglašenom komunističkom logoru proveo četiri godine i sedam meseci, a njemu se čini da je bio “ceo vek”.
Pitali smo ga koliko mu je u živom sećanju i danas?
- To me uopšte ne ostavlja. Još uvek sam na Golom otoku.

„Čovečanstvo nije uspelo da savlada zlo. Ono se uvek se iznova ponavlja pod drugim imenom, u drugačijoj formi, na drugi način. I raste. Izgubili smo duhovne vrednosti, lepote, sve smo izvitoperili... „ (Prof. Milutin Golević)


M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa