16. mart 2017.16. mar 2017.
GRAD DOBRIH POTENCIJALA
SASTANAK PARTNERA U OKVIRU PROJEKTA UNAPREĐENjA ENERGETSKA EFIKASNOST

GRAD DOBRIH POTENCIJALA

Sastanak partnera u okviru projekta COOLHEATING “Podrška razvoju tržišta malih modularnih sistema daljinskog grejanja i hlađenja” održan je u utorak u Centru za stručno usavršavanje. Cilj projekta je podrška razvoju tržišta malih modularnih sistema za grejanje i hlađenje na bazi obnovljivih izvora enrgije u gradovima i opštinama jugoistočne Evrope.
Zemlje partneri na projektu su Austrija, Nemačka i Danska i one pomažu Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Sloveniji da dostignu viši nivo razvoja u oblasti energetike. Kristijan Doczekal iz Austrije naveo je da su tu da prenesu iskustva o sistemima daljinskog grejanja iz razvijenih zemalja i da organizuju tehnički trening u Šapcu, da bi svoja znanja i iskustva preneli na Srbiju.
Učesnik projekta je Elektrotehnički fakultet Beograd.
- Grad Šabac je najdalje odmakao u rešavanju problema energetike koji su uobičajeni za Republiku Srbiju. Zbog toga je ETF odabrao ovaj grad za partnera na projektu. Cilj nam je da sve što je Šabac uradio pomerimo za još jednu stepenicu više. Želimo u Šapcu, prvi put u Srbiji, da napravimo jedan sistem, odozdo na gore, gde će građani i Gradska uprava zajedno podići jedan projekat. To nije lako i zbog toga nam je Evropska komisija dala ovaj projekat na kome imamo 11 partnera i sledećih godinu i po ćemo biti u Šapcu i videti koji su to izazovi, da bismo kasnije u celoj Srbiji mogli to da primenimo, rekao je Ilija Batas-Bijelić sa ETF-a.
Nikola Rajaković sa ETF-a je objasnio da je cilj Projekta malih modularnih sistema daljinskog grejanja da pomognu velikim sistemima daljinskog grejanja, ali na bazi obnovljivih izvora energije. Naveo je da ovaj projekat ima veliku praktičnu primenu i značaj.
- Za Šabac kao grad ovi projekti dopune daljinskog grejanja su od posebnog značaja jer je potencijal biomase, kao i Sunca i geotermalni potencijal na ovom području izvanredan. Ovi projekti u bliskoj budućnosti ovde mogu da daju jako dobre rezultete, rekao je Rajaković.
Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca, istakao je da je za grad bitno da stekne nova znanja i iskustva oko obnovljivih izvora energije i na koji način da ih iskoristi na ovoj teritoriji.
- Strategija grada Šapca je da bude energetski nezavisan i mi zajedno sa GIZ i EBRD radimo na projektu toplane na biomasu. Imamo iskustva iz razvijenih zemalja i želimo da ih primenimo ovde. Naši regionalni partneri takođe imaju dobre primere. Sve nam to koristi u ostvarenju energetske efikasnosti, rekao je Pajić.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa