16. mart 2017.16. mar 2017.
HEROINE DEVETE  UMETNOSTI
ŽENE U STRIPOVIMA PRE DRUGOG SVETSKOG RATA

HEROINE DEVETE UMETNOSTI

Njihov cilj je da od svojih mladića naprave prave muškarce, a njihova sredstva duhovita smena ljupkosti, ženske nemoći, nespretne agresije
Lepe, nežne, čedne, krhke, žene u stripovima pre Drugog svetskog rata imale su ulogu dama u nevolji. Njihova uloga drastično se menja, pa tako od sporednih uloga u svetu stripa kojim su vladali muški likovi, junaci zaduženi za njihovo spasavanje, postaju inteligentne, produhovljene, hrabre, snažne, pronicljive, talentovane, intuitivne junakinje u borbi dobra protiv zla.
- Njihova poruka je bila da mogu učiniti isto što i muškarci, često i bolje. Pogotovo ako se drže zajedno. Bez obzira na to one su i dalje ponajčešće predstavljane kao zavodnice u kostimima. Od stereotipizacije kao da nisu mogle da pobegnu. To, naravno, ne treba da čudi pošto je većina junakinja stvorena od strane autora umetnika za mušku publiku – rekao je Svetlan Obradović Zmaj, predsednik Strip udruženja „Biberče“ na predavanju „Žene heroine devete umetnosti“, prošle srede, 8. marta, u Galeriji Udruženja „Krug 10“.
Julija Džons, Modesti Blejz, Crvena Sonja, Lilit, Drakulina kći, Aksa, Julija, Sveja, Suzi Strajk, Keli Grin, Meri, kraljica leoparda, Crvenokosa kraljica granice divljine, Meri Perkins i mnoge druge junakinje su koje su zavredele mesto u strip serijalima.
- Za razliku od probuđene težnje, koja se u tim ranim godinama dvadesetog veka još uvek skrivala pod maskom, 1963. godine se stvara moderni ženski lik, prava žena, lepša nego Merilin Monro, zgodnija od Rakel Velč, mističnija od Mata Hari, hrabra kaoTerješkova. Meri Kvant je lansirala mini suknju, a Piter O’Donel stvorio je Modesti Blejz. Ta žena je jednostavno imala sve. Ona je od onih devojaka kojom bi, da se ne venča glavni junak stripa, u stvarnom svetu oženio čitalac stripa kada je prepozna.
Junakinje, heroine, pozitivni, ali i negativni ženski likovi, predstavnice pravih Amazonki. Komične poput Beti Bup, simpatične i ljupke poput Arijel, Male Sirene, neustrašive kao sporedni likovi glavnih junaka Divlja Šapa kod Velikog Bleka, Kalamiti Džejn kod Divljeg Bila Hikoka, u našem stripu Milunka Savić, devojke Jelena i Marija.
- Svima im je zajedničko da su odane, zanimljive, duhovite, čuvaju sve vaše tajne. Ali dok ih tražite oraspoložićete se čitajući stare klasike. Odaberite junakinju koja je umerenija varijanta, pa i kontrast psiholoških analiza. Njihov cilj je da od svojih mladića naprave prave muškarce, a njihova sredstva duhovita smena ljupkosti, ženske nemoći, nespretne agresije. Ali sve je to ipak u interesu ljubavi – zaključio je Obradović.
R.G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa