16. mart 2017.16. mar 2017.
Na sunčanoj strani
OTVORENA PRVA SMAOSTALNA IZLOŽBA RUŽICE LEONTIĆ

Na sunčanoj strani

Ništa nije znala o životu, sreći. Rođena u gnezdu koračala je sneno ulicama pusti sa čudnom tugom u duši. A onda je Ružica Leontić, po obrazovanju pravnik, po opredeljenju pisac, pesnik i putnik, otkrila istinu u spoznaji sebe same.
- Sve ovo što sam do sada uradila dobrim delom je posledica moje bolesti pre sedam godina. Srećna sam što je to tako i što je, eto, ta bolest omogućila da uspostavim kontakt sa svetom likovne umetnosti koji sam oduvek volela, ali nisam ni sanjala da ću jednoga dana biti aktivan član i sebe moći da nazovem slikarkom – rekla je Ružica.
Sinonim za hrabrost, po rečima prof. Ivanke Tifunović, istoričara umetnosti, Ružica je uradila ono što mnogi nisu smeli ni da pomisle.
- Ružica mi je rekla da je nju slikarstvo i bavljenje likovnom umetnošću nateralo da gleda ljude, posmatra i stvara prijateljstva. Zato nije uopšte čudno što se izložba zove „Na sunčanoj strani ulice“ jer prvi put kada sagledamo neki svoj novi život, kada se nađemo na nekoj našoj obali, koju smo sami osvojili, jeste sunčan i lep dan. A to dokazuju i njeni kolaži, slike u tehnici akrila, ulja, akvarela. Ako pogledate, i pejzaž i ljudska figura, bez obzira da li se zove „Plavokosa“ ili „Poljubac“, jedna je priča o nekom segmentu života, njenog i našeg. I jedna priča o zaljubljenosti, pripadanju i poštovanju čoveka, slike, umetnosti – istakla je prof. Trifunović.
Na pragu šezdesetih Ružica je uspela da pronađe svoj put. U svetu poezije je od svoje sedamnaeste godine. Za sobom ima jednu objavljenu zbirku pesama, dok druga čeka da ugleda svetlost dana.
O. G.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa