30. mart 2017.30. mar 2017.
Rezervišite mesto na vreme
Konferencija o elektronskom poslovanju i internet trgovini „Šabac Link“

Rezervišite mesto na vreme

Prihvatiti nove tehnologije i stavi ih u službu poslovanja. To više nije pitanje konkurentske prednosti, to je pitanje opstanka u mnogim privrednim granama
U sredu, 19. aprila, u hotelu „Sloboda“ u Šapcu, prvi put će se organizovati konferencija posvećena poslovanju na internetu. Tim povodom razgovaramo sa Zoranom Jovanovićem, vlasnikom agencije “Kato”, inicijatorom i organizatorom ove manifestacije.
Zorane, odakle ideja za organizovanje ovakve konferencije u Šapcu?
-U Srbiji se u poslednje vreme organizuje veliki broj sličnih manifestacija koje obrađuju temu poslovanja na internetu, što je i razumljivo s obzirom na vreme u kom živimo. Tema o poslovanju na internetu je zrela, odnosno, poslovanje i trgovina koji uključuju internet nisu budućnost nego su veoma živi sada i ovde, rastu, razvijaju se i upozoravaju da će poprilično promeniti situaciju i odnose. Veliki broj ljudi u Srbiji je prepoznao trenutak i nastoji da što pre prihvati nove tehnologije i stavi ih u službu poslovanja. To više nije pitanje konkurentske prednosti, to je pitanje opstanka u mnogim privrednim granama.
Kao što rekoh, u mnogim gradovima u Srbiji se organizuju slične manifestacije sa ciljem da se privrednici upoznaju sa mogućnostima koje pruža aktuelna tehnologija. Jedan od razloga iz kojih se to radi putem konferencija je - neverovatna brzina promena. Naime, veliki broj privrednika je prezauzet tekućim strateškim i operativnim procesima da, jednostavno, nemaju raspoloživog vremena da se posvete ovim temama. Zbog toga su se konferencije pokazale kao izuzetno efikasan način za upoznavanje sa novinama i razmenu ideja u oblastima vezanim za internet, koje se razvijaju mnogo brže nego što postojeći sistemi mogu da isprate.
Osim toga, ne želimo da zaostajemo i gubimo trku sa drugim gradovima i regionima. U situaciji kada su svi učesnici u privredi praktično globalni igrači (pretražite internet po pojmu koji vas zanima), smatram da je jako važno da se na vreme uključimo u tokove i ispratimo dešavanja. To nam, po mom mišljenju, može pomoći da ne prepustimo olako pozicije onima koji su možda bili malo brži. Pravi je trenutak da se pozabavimo ovim temama.
Ko su organizatori Konferencije i ko učestvuje?
-Konferenciju organizuje agencija „Kato“, pokrovitelj je grad Šabac a generalni sponzor Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS). Veliku institucionalnu podršku imamo od Privredne komore Srbije. Pored navedenih prijatelja, pomoć nam pruža i agencija „Fila“, restoran „Manjež“, agencija „Videal media“, kao i brojni mediji. Krug prijatelja se i dalje širi.
Do sada su učešće u konferenciji potvrdili brojni stručnjaci iz različitih oblasti poslovanja vezanih za internet. Tako ćemo, na moje veliko zadovoljstvo, imati priliku da čujemo predavače iz Privredne komore Srbije, RNIDS-a, banke, vrhunskog pravnika za oblast IT-a, predstavnika BEDž kurirske službe i eksperta za pozicioniranje na Google-u (SEO). Nastupiću i ja kao domaćin konferencije i privrednik sa višegodišnjim iskustvom u oblasti internet marketinga. Kao što rekoh, svi predavači su izuzetno kompetentni i od svakog se može čuti veliki broj korisnih i odmah upotrebljivih stvari.
Detaljnije o svakom od predavača možete pogledati na njeb sajtu konferencije, na adresi: njnjnj.sabac.link
Kako zainteresovani mogu da se prijave za učešće na vašoj Konferenciji i koliki je iznos kotizacije?
-Prijavljivanje za konferenciju će uskoro biti moguće preko njeb sajta konferencije na adresi: njnjnj.sabac.link
Grad Šabac, RNIDS, PKS i drugi sponzori su omogućili da se kotizacija ne naplaćuje, odnosno da je ulaz slobodan. Jedina obaveza za učesnike je da se registruju preko njeb sajta.
Moram da naglasim da je broj mesta na konferenciji ograničen i da će se rezervacije odvijati isključivo po redosledu prijava. Zato pozivam privrednike da ne propuste ovu jedinstvenu priliku i da svoje mesto zauzmu na vreme.
Kojim temama ćete se baviti?
- Imamo nameru da se bavimo stručnim temama na jednostavan i svakom razumljiv način.
Naziv ove konferencije je „Back to basics“, što znači da pokrivamo osnovne i nezaobilazne korake poslovanja na internetu. Koliko smo prisutni na internetu? Za šta ga koristimo? Šta i koliko kupujemo? Koliko novca trošimo? Šta je isplativo prodavati putem interneta? Pričaćemo o domenima: Kako se registruju? Da li registrovati .com ili .rs? Koje domene Google izbacuje na prve strane prilikom pretrage? Pravni aspekti poslovanja na internetu: Šta je važno? Šta je obavezno, a šta ne? Kako ne biti u prekršaju? Kako se valjano pravno zaštititi? Pokrićemo teme plaćanja: Koje kartice se koriste za plaćanja preko interneta? Koliki su stvarni troškovi plaćanja i naplate karticama? O optimizaciji za pretragu: Kako biti na prvoj strani Google-a? Pričamo i o uslovima saradnje sa kurirskim službama, o marketingu na internetu i mogućnostima koje pružaju društvene mreže, o oglašavanju na Facebook-u i Google-u, o analizi učinka oglašavanja...
Dakle, siguran sam da će svako ko dođe lako razumeti štivo, bez obzira na nivo poznavanja materije. Biće korisno i za naprednije korisnike interneta, ali i za potpune početnike. Svako će biti u prilici da sazna nešto što mu može pomoći u razvoju poslovanja, kao i da ostvari kontakte sa predavačima i drugim učesnicima.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa