16. decembar 2010.16. dec 2010.
POSLOVANjE PRIVREDE MAČVANSKOG I KOLUBARSKOG OKRUGA

SUFICIT U RAZMENI SA SVETOM

Rast proizvodnje od 6,5 odsto, što je bolji rezultat od republičkog proseka za dva procenta. Devetomesečni suficit u razmeni sa inostranstvom iznosi 56,6 miliona dolara. Glavni izvozni proizvodi su: odeća, kotlovi i mašine, voće i proizvodi od voća, stoka, mleko i mlečni proizvodi
Konačni rezultati rada privrede dva okruga u ovoj godini biće poznati za dvadesetak dana, ali je već sada izvesno da će industrijska proizvodnja imati rast. To potvrđuju devetomesečni rezultati. Stopa rasta proizvodnje na području Mačvanskog i Kolubarskog okruga iznosi 6,5 odsto i za dva procenta je veća od republičkog proseka. Još važnije je to da svi sektori imaju rast proizvodnje. Od 19 industrijskih grana, 13 imaju rast proizvodnje. Među granama koje imaju minuse u proizvodnji je i prehrambena industrija, sa padom od 15 procenata.
Pozitivne trendove ima i spoljnotrgovinska razmena koja je za 8,8 odsto veća u odnosu na isti period minule godine. Dva okruga, za devet meseci, zabeležila su suficit od 56,6 miliona dolara u trgovanju sa svetom, zahvaljujući rastu izvoza od 13,8 procenata. U odnosu na iste mesece minule godine, suficit u razmeni sa svetom je povećan za preko dva puta. Najbolje izvozne rezultate ima industrija tekstila, na koju otpada 28 odsto ukupnog izvoza. Slede, zatim, metaloprerada, poljoprivreda i prehrambena industrija. Suficit poljoprivrede i prehrambene industrije veći je od 43 miliona dolara. Na drugom mestu po plusu je industrija tekstila, kože i obuće.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa