6. april 2017.6. apr 2017.
SRUŠIMO BARIJERE
OBELEŽEN SVETSKI DAN OSOBA SA AUTIZMOM

SRUŠIMO BARIJERE

Centar za socijalni rad Šabac, obeležio je prošle nedelje Svetski dan osoba sa autizmom. Šetnjom kroz grad i prigodnim programom na Trgu šabačkih žrtava, značajan datum obeležen je pod geslom „Srušimo barijere za autizam zajedno: hajde da izgradimo pristupačno društvo“.
-Kao i prethodnih godina i ove godine smo se potrudili da obeležimo Svetski dan osoba sa autizmom i kroz ovu manifestaciju pokažemo da smo deo ove sredine. Izuzetno mi je zadovoljstvo da vidim veliki broj naših sugrađana koji je podržao ovu manifestaciju. Ove godine smo pripremili odeđene radionice koje koje će naši korisnici zajedno sa decom predškolske ustanove izvesti na našem trgu - izjavila je Jelena Milošević, direktor Centra za socijalni rad.
Roditelji dece sa autizmom imaju svoje udruženje od 2005. godine kada je brojalo deset članova, a sada nakon 12 godina funkcionisanja okuplja 20 dece i mladih sa autizmom uzrasta od 3 pa i do 30 godina. U radu sa decom udruženje obavlja različite radionice ali za sve aktivnosti su potrebna i značajna finansijska sredstva.
-Najtužnije je što sve što želimo da uradimo mora da se uradi preko projekata. Za to je potrebno i vreme i iskustvo, a na kraju krajeva projekti nakon nekog perioda prođu. Potrebna su određena sistemska rešenja. Ono što nam nedostaje trenutno u inkluziji je nedostatak personalnih asistenata za decu koja idu u škole. Projekat je završen i sad su roditelji prinuđeni da izdvajaju velike sume novca defektolozima koji će da sede u školama jer naša deca ne mogu sama da budu ni na času ni na odmorima. Škole takođe nemaju pedagoške asistente koji bi pomagali prilikom izvođenja nastave - ističe predsednik udruženja za podršku deci sa autizmom Vesna Pavlović.
K.J.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa